Torsdagen den 15 augusti är det surströmmingspremiär. Trots att strömmingsfångsten sett bättre ut än förra året är Per Åkerlund orolig över att kulturarvet kring och mathantverket surströmmings överlevnad.
I takt med det sämre fisket som gör det svårare för fiskarna är det tufft att sälja in det till att den yngre generationen som ska ta över.
– Rent fördomsfullt är de flesta fiskarna äldre medelålders män, som även de har svårt att få det att gå runt med höjda priser och utmaningar. Hur säljer man in det till den yngre generationen, säger Per.
Bredare perspektiv behövs
Priserna på surströmming har sedan den akuta bristen höjts. Men Per menar att det inte är det huvudsakliga problemet utan att man ska se det ur ett större perspektiv.
– Jag tror att om man äter en eller två burkar per år, är inte priset den stora faran. Utan nu får vi skjuta till lite extra och se över allting som rör fisket, säger Per Åkerlund.
Den kända och den ökända surströmmingen, som är Norrlands mest klassiska mathantverk och mattradition kan man inte kan ta för givet längre.
– De måste underhållas för att fortsätta, säger Per.
Fler tjejer köper surströmming
Fiskhandlaren Peter Gustavsson vittnar om att den yngre generationer har en sämre relation till fisk.
– Många har nog blivit skrämd i skolan av någon torr torsk som legat för länge i ett värmeskåp, så tyvärr upplever vi att många unga inte äter så mycket fisk, säger Peter Gustavsson.
Däremot menar han att det är fler yngre tjejer än killar som kommit in för att handla en burk surströmming.
Vad tror du det beror på?
– Ingen aning, de kanske håller på traditionen mer, eller att de gillar smaken, säger Peter Gustavsson.