Colombiasvensken Matts Olsson tittar på fisken chére på en marknad i Quibdó.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Colombiasvensken Matts Olsson tittar på stinkfisken chere – Colombias motsvarighet till surströmming. Hör med om hur den smakar i klippet. Foto: Ivonne Caicedo

”Luktar hemskt” – chere, en Colombiansk motsvarighet till surströmming

Publicerad

Surströmmingen beskrivs ofta som något väldigt unikt svenskt. Men sanningen är att tekniken att fermentera, torka eller salta fisk har utvecklats överallt i världen där det funnits ett överflöd av fisk. I nordvästra Colombia finns exemplet chere.

– Den luktar hemskt, precis som surströmming, säger Colombiansvensken Matts Olsson.

För måltidsforskaren Richard Tellström är det här med fiskrätter som både luktar och smakar pikant, inget unikt svenskt.

– Faktum är att den japanska sushin, före 1800-talet, inte var en färsk fisk, utan en fermenterad sur fisk, precis som surströmmingen, säger Richard Tellström.

surströmming

”Smakar nästan lika illa som surströmming”

I den varma och fuktiga staden Quibdó i nordvästra delen av Colombia trängs smaker, dofter och människor på den lokala matmatmarknaden. En som brukar vara här och handla är Colombiasvensken Matts Olsson. Vid ett av stånden säljs just chere, som är en lokal motsvarighet till surströmming och Matts stannar till och tittar på den torkade gula fisken.

– Jag kan intyga att den smakar nästan lika illa som surströmming, säger Matts Olsson.

Klicka på klippet och se den lokala stink-fisken Chere.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

surströmming

Mer i ämnet