Människor i skiftande grimaser av äckel framför varsin burk med surströmming.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förolämpande” – måltidsforskaren Richard Tellström om den globala surströmmingstrenden på sociala medier. Foto: privat/Youtube

”Förolämpande” – måltidsforskaren om surströmmingstrenden

Uppdaterad
Publicerad

I en global trend på sociala medier, från USA i väst till Indonesien i öst, görs narr av den norrländska mattraditionen surströmming. I publiceringar under hashtaggen stinky fish-challenge, filmas människors reaktioner på lukten och smaken av surströmming.

– Det är i sig förolämpande att ta en kulturs mattradition och göra sådana här challenge-filmer, säger Richard Tellström måltidsforskare.

Men måltidsforskaren Richard Tellström menar att trenden också kan ge positiva sidoverkningar.

Folk och kultur

– Det blir ju också affärsmöjligheter av det här. Inte bara i att sälja surströmming, utan framför allt i att ordna surströmmingsturism, säger Richard Tellström.

Utmaningen skulle kunna locka foodisar

Richard Tellström menar att det säkert finns ett intresse av att komma och besöka salterier längs Norrlandskusten och se hur surströmming fiskas, bereds och lagras. Inte minst bland så kallade foodisar, som har ett stort matintresse och reser jorden runt för att äta sig igenom allt från tre-stjärniga Michelinkrogar till väldigt lokala och ovanliga maträtter.

Sedan tre år tillbaka har det varit mer eller mindre brist på surströmming inför premiären och även i år har det flaggats för brist. Men Richard Tellström tror inte att den globala surströmmingstrenden på sociala medier utgör något hot mot tillgången.

– Man kan väl tänka sig att sådana här utmaningar med surströmming har en begränsad livslängd, säger Richard Tellström.

Klicka på videoklippet ovan och se hur folk runt om i världen reagerar på surströmming!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folk och kultur

Mer i ämnet