Elever på transportprogrammet i Skellefteå står i ett stort garage och framför sig har de en skylt med klassens namn och alla elevers namn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kan välja det som känns bäst” – träffa de eftertraktade eleverna vid Transportprogrammet i Skellefteå, som alla fått jobb. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Här är gymnasieklassen i Skellefteå där alla fått jobb direkt efter studenten

Uppdaterad
Publicerad

Med de stora industrietableringarna skriker företagen efter arbetskraft i Skellefteå. Ungdomsarbetslösheten är nu ovanligt låg och eleverna som gått ut gymnasiets transportutbildning har alla fått jobb på en gång efter studenten.

– Det är jättemånga som ringt och frågat och sedan får man bara välja det som känns bäst, säger transportstudenten Filippa Hultqvist.

Från maj 2021 till maj 2023 har de öppet arbetslösa ungdomarna i Västerbotten minskat från 1 100 stycken till 650 stycken.

Och i Skellefteå har ungdomsarbetslösheten mer än halverats. Där är 138 ungdomar öppet arbetslösa eller i program i maj jämfört med 313 samma månad för två år sedan.

– Det är fantastiskt roligt att så många får jobb. Men sen kan jag bli lite orolig för jag vet att det är svårt för arbetsgivare att få arbetskraft. Det är den stora utmaningen i Skellefteå idag, säger Arbetsförmedlingens chef i Skellefteå Anders Eriksson.

Ger extra stöd till arbetslösa

Det är trots allt fortfarande drygt hundra ungdomar som är arbetslösa. Vad gör ni för dem?

– De vill vi ge extra stöd. I höst ska vi ingå i ett nationellt projekt där vi ska försöka utöka samarbetet med gymnasieskolan för de som har en funktionsnedsättning, säger Anders Eriksson.

I klippet får du träffa klassen där alla fått jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.