Söndagen den 9 juni är det EU-val, men intresset bland den yngre befolkningen varierar stort i landet – och ute i Europa.
Förra valet, 2019, utmärkte sig Malå kommun med lägst antal röstande unga mellan 18 och 29 år. Det var också något färre män än kvinnor som röstade, i snitt var femte man.
– Jag efterlyser mer information om EU-valet. Sedan måste frågor som berör oss i inlandet lyftas för att jag ska rösta, säger 22-årige Albin Burman.
Svalare intresse bland män
Bräcke, Norsjö, Haparanda, Övertorneå, Gällivare och Hagfors är kommuner som också sticker ut i statistiken – även där röstade endast var femte man.
– Du måste göra en större djupdykning än i riksdagsvalet, säger Hagforsbon Ludwig Hülpers till SVT.
Högst var deltagandet i Lund och Danderyd. I Lund röstade mer än två tredjedelar av dem mellan 18 och 29 år i förra EU-valet.
– De flesta i den här åldersgruppen är studenter och vi vet från många undersökningar att utbildning korrelerar positivt med valdeltagande, säger Anamaria Dutceac-Segersten som är universitetslektor i Europastudier vid Lunds universitet.
Unga sämre informerade
Enligt Cecilia Frank, verksamhetsledare på Europa Direkt Västerbotten, tenderar unga i Sverige att känna sig sämre informerade inför EU-valet jämfört med unga i andra medlemsländer.
– Unga i Sverige svarar i undersökningar att de inte kan tillräckligt mycket om EU och att de planerar att inte rösta, säger hon.
Inför årets val har många lokala EU-kontor valt att fokusera på förstagångsväljare. Dessutom satsar vissa kommuner, bland annat Stockholm och Skellefteå, extra genom att utbilda unga valambassadörer.
– Många känner sig osäkra och tror att EU-valet inte spelar någon roll för dem, säger Cecilia Frank.
Så var de ungas valdeltagande 2019
Så här såg valdeltagandet ut i åldersgruppen 18-29 år i EU-valet 2019.
Kommuner med lägst valdeltagande:
- Malå: 19 procent
- Hagfors: 24 procent
- Haparanda, Gällivare, Eda, Bräcke, Torsby, Storfors, Norsjö: 25 procent
- Dorotea, Filipstad, Hofors, Vilhelmina: 26 procent
- Fagersta, Ragunda, Ockelbo, Strömsund, Arvidsjaur, Ovanåker: 27 procent
Kommuner med högst valdeltagande:
- Lund: 68 procent
- Danderyd: 66 procent
- Lidingö: 62 procent
- Uppsala: 60 procent
- Täby: 59 procent
Källa: SCB