Blommande lingon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se blåbären som blommar för andra gången i sommar – ”För västerbottningarna sitter bärplockandet i generna”, säger Per Jacobsson. Foto: Elin Moberg/SVT

Här blommar blåbär och lingon – för andra gången i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Per Jacobsson har sommarstuga i Mittifjärden strax utanför Ivarsboda. Han trodde inte sina ögon när blåbären och lingonen på tomten började blomma – för andra gången i sommar.

– Jag har aldrig sett något liknande förut, säger han.

I år blommade blåbär och andra bär rekordtidigt och gick att plocka 14 dagar innan de brukar vara mogna, enligt SLU.

Nu har vissa blåbärsris fått för sig att blomma och ge bär en andra gång. Något Per Jacobsson, som plockat bär i över 30 år, aldrig sett tidigare.

– Att upptäcka annorlunda saker i naturen, det är fascinerande, säger Per Jacobsson.

Värmen triggar höstblomning

– Det beror på den varma starten på sommaren. Maj och juni var mycket varmare än normalt, vilket gjorde att bären blommade tidigare, säger Ola Langvall, skogsforskare SLU.

Han förklarar hur det kommer sig att bären kan ge nya bär en gång till samma säsong:

– När bären är färdiga för året sätter de en knopp där bladen sitter. Det är menat att den ska slå ut nästa år, men när vi har haft en sådan varm sommar kan de få för sig att slå ut under hösten istället.

Möjlighet till en andra skörd

Det tar fem-sex veckor från blomning till ett moget bär. Men det krävs också viss värme för att de ska mogna. Så om man hinner plocka blåbär en andra gång beror på om det blir en varm september.

– Vi förväntar oss inte den värmen, men det har ju hänt att september blir varmare, säger Ola Langvall och fortsätter:

– Det händer ibland att bär blommar en andra gång, men det är inte jättevanligt. Vi studerar detta nu, om det blir vanligare på grund av klimatförändringarna med en andra blomning. Det skulle kunna inträffa oftare i framtiden.

Ovisst hur nästa år blir

Hur den här blomningen påverkar nästa års skörd kan inte Ola Langvall riktigt förutse.

– Min killgissning är att det inte kommer några blommor nästa år, på de grenar som blommar nu. Men det kan finnas andra grenar som kan blomma på samma buske, så det är inte säkert att man märker skillnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.