• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Annea Nestrell på Skellefteå kraft pekar på vindkraft i Bureå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lite vemodigt” – se nedmonteringen av vindkraftssnurrorna i Bureå – och hör vad som Skellefteå Kraft hoppas ska hända med platsen. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Här plockas vindkraftverk ner i Skellefteå – ska göra plats åt hackspetten

Uppdaterad
Publicerad

De 20 år gamla vindkraftverken i Storgrundet, Bureå, har gjort sitt. I veckan började Skellefteå Kraft avveckla de tre snurrorna som inte längre är lönsamma. Istället ska man satsa på lövskog och boplatser åt vitryggiga hackspetten.

– Lite vemodigt är det väl, men tekniska livslängden är gjord, säger Annea Nestrell, anläggningsingenjör vid Skellefteå Kraft.

Vindkraftparken på Storgrundet i Bureå består av tre stycken verk som placerades på den lilla ön för 20 år sedan. De är mindre i storleken än dagens vindkraftverk, med en höjd på 65 meter och en rotordiameter på 44 meter.

Snurrorna producerar inte ens lika mycket som ett vindkraftverk på Blaiken, där Skellefteå Kraft också har vindkraftpark.

– De är inte lönsamma längre, säger Annea Nestrell, anläggningsingenjör vid Skellefteå Kraft.

Vad händer med snurrorna sen?

– Tornen skickas på återvinning och resterande delar säljs förhoppningsvis vidare som reservdelar till annan vindkraft, säger Nestrell.

Nestrell berättar att delar av fundamenten därefter kommer grävas bort, till 50 centimeter under marken. Prover kommer tas på betongen som blir kvar och om den godkänns ska man sen fylla på med jord.

Ska locka utrotningshotade fågeln

Storgrundet kommer sen att förtätas med lövträd och förhoppningen är att den utrotningshotade vitryggiga hackspetten ska flytta dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.