Två personer står vid en dörröppning, en av dem håller upp ett par byxor för att visa den andra. Runt dem syns flera kartonger fyllda med kläder och en mängd olika plagg hänger på klädhängare i rummet. Golvet är delvis täckt av kläder, vilket ger en känsla av att de organiserar eller sorterar en stor mängd klädesartiklar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”För många blir det här den första vintern” – se när föreningarna samlar in kläder till nya invånare i Skellefteå. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Här samlar föreningen i Skellefteå in vinterkläder efter Northvolts stora varsel

Publicerad

Flera föreningar samlar in vinterkläder för att hjälpa nyblivna Skelleftebor klara sin första vinter. Efter Northvolts stora varsel i september har insamlingen fått extra stort engagemang.

– Vi är medvetna om att tiderna har blivit svårare med problemen på Northvolt, säger Marina Georgescu, ordförande Expats and Friends.

En stor del av Expat and Friends 4 000 medlemmar på sociala medier har flyttat till Skellefteå från andra länder för jobb på Northvolt.

Nu efterlyser föreningen vinterkläder.

– För många blir det här den första vintern här, säger Katyuska Crespo som anmält sig frivilligt för att sortera kläder.

Delas ut i oktober

Tillsammans med kommunen, föreningarna på Hubben och Röda korset samlas nu kläderna in, sorteras och ska delas ut den 25 oktober. Då hålls också en föreläsning kring hur man klarar en svensk vinter.

– Då kan man få lära sig hur man klär sig på rätt sätt, säger Marina Georgescu, ordförande Expats and Friends.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.