• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör affärsområdeschefen Jörgen Svensson berätta om utmaningarna med vindkraftverk på hög höjd. Foto: SVT

Här vill de bygga världens högsta vindkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Idag är de svenska vindkraftverken ungefär 200 meter höga. Men nu vill Skellefteå Kraft öppna en testanläggning där tillverkare kan utveckla och testa framtidens verk, så höga som 330 meter.

Anläggningen planeras i den befintliga parken i Uljeboda, fem mil från Arjeplog.

– Vi söker tillstånd för en ny testanläggning med 330 meters totalhöjd. Då talar vi om vingspetsen längst upp och sedan är det 330 meter ned till marken, säger Jörgen Svensson, affärsområdeschef för vindkraft vid Skellefteå Kraft.

Kallt klimat medför utmaningar

Vindkraften i norr har idag stora problem med is och kyla. För några år sen fick Skellefteå Kraft stänga ned vindkraftverken i Uljeboda sedan 60 kilo tunga isblock började ramla ned. Personal förbjöds att jobba och renskötarna uppmanades att ta andra vägar förbi parken.

– Jag hoppas vi i testanläggningen kan ta fram bättre avisningsteknik på bladen och utveckla bättre växelådor i kallt klimat. Lyckas vi kommer vindkraften att få sitt stora genombrott . Vi har redan tillverkare som vill vara med och testa tekniken, Jörgen Svensson.

Kan bli världens högsta

Det finns även en förhoppning om att den planerade parken ska kunna bli en rekordanläggning.

– Först kommer det att handla om verk på 200 till 250 meter, kanske redan om ett år. Men på fyra till fem års sikt kan det bli uppemot 330 meter stora verk – världens största, säger Jörgen Svensson vid Skellefteå Kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.