Drönaren kan göra ett snabbare och säkrare jobb än människor. Foto: SVT.

Självkörande drönare ska hjälpa vindkraften

Uppdaterad
Publicerad

Forskare från Luleå tekniska universitet gör just nu unika tester med drönare i en vindkraftspark i Bureå. Autonoma drönare ska lära sig att på egen hand inspektera vindkraftverken.

Drönare  cirkulerar runt ett vindkraftverk varv på varv och gör en bild i 3D. Forskaren som har fjärrkontrollen under testet använder den bara om det finns risk för en krasch.

– Den använder sig av information från sensorer och känner var den är med inom en centimeter, säger George Nikalakopouls, forskare i robotik.

Drönare

Svårt att få till rörelsen

Det här är femte gången forskarna från LTU är på Storgrundet i Bureå för att trimma in drönare. Först igår började det fungera som det ska.

– Det är mycket svårt att få till rörelserna, särskilt om det är flera drönare luften samtidigt så att de inte kraschar in i varandra.

För ett kraftbolag kan det ta tre personer flera dagar av höga farliga inspektioner för att hitta fel i vindkraftverk. Drönare kan göra samma jobb på en halvtimme.

Kan arbeta flitigare än människor

– De kan arbeta säkert och hela tiden, säger George Nikalakopouls.

Forskningen är del i det stora eu-projektet Aeroworks och de självkörande drönarna kan vara klar om ett par år. Andra branscher än vindkraft är också intresserade.

– Drönarna går att använda för att inspekterar till exempel broar, skorstenar och skyskprapor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare

Mer i ämnet