Emanuelle Charpentier upptäckte gensaxen. Foto: SVT

Hennes gensax används i försök att bota cancer

Uppdaterad
Publicerad

En kinesisk forskargrupp blev först med att använda en så kallad gensax i ett försök att bota aggressiv cancer. En metod som upptäcktes av umeåforskaren Emanuelle Charpentier.

Metoden med gensax upptäcktes av Emmanuelle Charpentier, som vid tiden för den banbrytande upptäckten arbetade som professor på Umeå Universitet.

Det var när Charpentier, tillsammans med forskningskollegan Jennifer Doudna från Berkeleyunvisersitetet i Kalifornien, undersökte bakteriers försvarssystem så kallade CRISPR/Cas9 som de upptäckte att en viss streptokockbakterie kopierar DNA-bitar från angripande virus.

Nobelpris till Umeå universitet

Om bakterien återigen blir attackerad av samma virus känner bakterien igen viruset och klipper sönder det.

Används i försök att bota cancer

Den kinesiska metoden går ut på att plocka ut sjuka celler ur kroppen och modifiera cellerna med en gensax, för att sen injicera dem tillbaka i patienten där de förhoppningsvis ska angripa cancern.

Gensaxmetoden provades för första gången i cancerbehandling den 28 oktober 2016 på Sichuanuniversitetet i Kina.

Men de kinesiska försöksbehandlingarna möter kritik från flera forskare som menar att Kina är för tidigt ute med behandlingar på människor med hjälp av ett så nytt forskningsområde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpris till Umeå universitet

Mer i ämnet