Ulrica Heldebro, tillförordnad gruppchef på bedrägerigruppen hos polisen i Umeå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då är det oftast fejk” – se polisens tips för hur du undviker att bli lurad när du söker bostad. Foto: Tomas Nyström/SVT

Högsäsong för bostadsbedragare – polisen i region Nord tipsar: Så skyddar du dig

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i region Nord varnar nu för att bostadsbedrägerierna ökar. Antagningsbeskeden till universitet och högskolor har kommit och det innebär högsäsong för bostadsbedragarna.

– De riktar in sig medvetet på platser där det är bostadsbrist, säger Ulrica Heldebro, gruppchef på bedrägerigruppen.

Just nu är det högsäsong för bostadsbedragare. Och polisen i region Nord går därför ut med en varning.

– Bedrägerier med fejkannonser sker hela tiden, men det blir en topp nu, säger Ulrica Heldebro, gruppchef på bedrägerigruppen i Umeå.

Bostadsmarknad

Enligt henne kan vem som helst drabbas, men studenterna är i en särskilt sårbar situation eftersom de ofta har så kort tid på sig att hitta en lägenhet.

– Du behöver verkligen någonstans att bo, du kommer kanske ny till stan och på det sättet blir man lite desperat och kanske inte är så försiktig som man normalt skulle ha varit.

Kräver ofta förskottshyra och deposition

Enligt polisen är det ofta svårt att se på annonsen att det handlar om ett bedrägeri. Bedragaren kan påstå att det är många som vill ha lägenheten och därför kräva förskottshyra och deposition.

– Man ska komma ihåg att om man har betalat in pengar och det handlar om en bedragare, så även om vi får personen dömd så är det inte säkert att pengarna kommer tillbaka. Så man måste vara försiktig.

Kan skicka underskrivna kontrakt

I en del fall har bedragaren också skickat ett underskrivet kontrakt till den som vill hyra lägenheten. Det här skedde bland annat i en rad uppklarade fall som ledde till fängelsedomar för två män i Umeå i slutet av maj.

– De hade skickat ut kontrakt till målsäganden med underskrifter av den påstådda lägenhetsinnehavaren. Och det var det som gjorde att det blev ett grovt brott och så pass högt straff som det blev.

SVT har tidigare rapporterat om att en del polisutredningar gällande bostadsbedrägerier läggs ner trots att man har bevis.

– Är det 20 stycken som har blivit utsatta och det inte når till grovt brott så måste vi förundersökningsbegränsa för det tar tid och kapacitet. Vi tar där vi har störst utredningsframgång.

I klippet ovan ger Ulrica Heldebro från bedrägerigruppen i Umeå tips på hur du kan undvika att bli lurad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet