I söndags anlände lastbilen med svarshäftena från Stockholm till Umeå och under veckan kommer resultaten från övriga landet. Totalt hade omkring 80 000 personer anmält sig att skriva högskoleprovet, enligt Luis Cobian.
Sedan år 1977 har nämligen alla delar i högskoleprovet – förutom det engelska läsprovet som tas omhand i Göteborg – konstruerats, utvärderats och rättats i Umeå.
– Nu har vi ungefär en vecka på oss att skanna in alla svarshäften. Sen när vi får data på hur alla personer har skrivit då ska vi rätta proven och normera resultaten, säger Luis Cobian.
Normering handlar om att bestämma det antal rätta svar som motsvarar en viss poäng. Eftersom provets svårighetsgrad varierar mellan olika provtillfällen normeras resultaten för att rättvist kunna jämföra provresultat mellan olika provtillfällen. Annars skulle personer som skrev högskoleprovet när provet var särskilt svårt missgynnas.
Provet kantat av fuskförsök
Högskoleprovet, en möjlighet för många att komma in på sin drömutbildning, har genom åren varit föremål för omfattande fusk med stora summor pengar i omlopp.
De senaste åren har även säkerheten och fuskkontrollerna kring provtillfällena höjts. Bland annat har SVT tidigare rapporterat om att ordningsvakter kollat efter öronsnäckor och använt metalldetektorer för att upptäcka eventuella tekniska hjälpmedel.
Hög säkerhet
Men även efter att provet skrivits och svarshäftena anlänt till Umeå universitet är säkerheten av högsta vikt. Inskanningen sker i ett rum bakom låsta dörrar och svarshäftena förvaras på en plats där endast två personer har tillträde.
– Det är eftersom högskoleprovet är ett prov som kommer användas för att komma in på högskolan och universitet. Och det är väldigt viktigt att det sker under rättvisa förhållanden, säger Luis Cobian.