Rädda Barnen jobbar nära många kommuner som ger bidrag till barn- och ungdomsverksamhet. Hon tycker att kommunerna ska ställa krav på att det ska vara en sund miljö för barnen inom föreningarna.
– Med en ny lag som rör barnkonventionen är frågan än viktigare, enligt Outi Krekula, som är verksamhetsutvecklare för Rädda Barnen i region Nord.
Hon berättar att många unga som mår dåligt på grund av missförhållanden inom idrotten oftast tystnar och slutar utan att göra sin röst hörd.
– Det är viktigt att man pratar med någon vuxen man har förtroende för och inte bara bär allt inom sig, säger Outi Krekula.
Manar att berätta
Rädda Barnen, liksom andra stödorganisationer, går in och hjälper föreningar där det slagits larm om missförhållanden. När hon hör ungdomarnas upplevelser av särbehandling inom Björklövens ungdomsverksamhet blir hon berörd:
– De ska vara stolta som står upp och berättar om sin upplevelse, det kan leda till en förändring och hjälpa andra.
På sin webbplats har Rädda Barnen ett fempunktsprogram för tryggt idrottande för barn med konkreta råd till lag och föreningar.
Hit kan du vända dig
Hit kan unga vända sig anonymt om man har svårt att tala med någon i sin närhet men ändå vill påtala missförhållanden inom en förening: