Andréa Olofsson sitter på knä i sin bakgård jämte sin hund Enzo

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sorg är väldigt viktigt att få bearbeta och att inte lägga locket på” – se hundägaren Andréa Olofsson berätta om sorgen efter sina hundar och hur ettårige Enzo har hjälpt henne. Foto: Tomas Nyström/SVT

Hundägaren Andréa i Umeå: ”Sorgen över husdjur räknas inte på samma sätt”

Publicerad

Hundägaren Andréa Olofsson i Umeå har förlorat fyra hundar, den senaste tiken Ellie tidigare i år. Hon menar att det är självklart att sörja sina husdjur och välkomnar Ålidhems församlings initiativ till samtalsstöd för husdjursägare.

– Jag önskar bara att det hade kommit tidigare, det är konstigt att det inte funnits, säger Andréa Olofsson.

Andréa Olofsson har tidigare haft fyra hundar som gått bort. Golden retriever-tiken Ellie blev drygt tio år gammal och var den senaste av Andréa Olofssons hundar som gick bort.

Ellie fick en tumör och livmoderinflammation. Hon fick somna in tidigare i år.

– Det är alltid tungt när en hund försvinner. Det är en hemsk sorg, säger Andréa Olofsson.

Andréa Olofssons omgivning var stöttande när hennes hundar gick bort, men hon tror att det hade varit svårare att bearbeta sorgen om hon inte hade fått stöd från nära och kära.

– Sorgen hade nog hängt kvar längre tror jag. De har varit jättefina för mig, säger hon.

Vågar inte prata sorg

Det är däremot inte självklart att få stöd av sin omgivning när ett husdjur gått bort. Diakonen Irja Wikström, som tagit initiativ till stödsamtal med husdjursägare, menar att många husdjursägare inte vågar prata om sorgen efter ett husdjur eftersom de är rädda att inte tas på allvar.

Just därför är Andréa Olofsson övertygad om att kyrkans stödsamtal behövs.

– Sorgen över husdjur räknas väl inte på samma sätt som sorgen efter en familjemedlem eller en vän som gått bort. Men många av oss känner otrolig kärlek till våra husdjur, säger hon.

”Varför inte tatuera hennes tass som ett minne?” – Andréa Olofssons hund Ellie fick somna in i april tidigare i år. Nu funderar hon på en tatuering av Ellies tassavtryck. Foto: Tomas Nyström/SVT

När Ellie gick bort visste Andréa Olofsson att hon ville ha en ny hund. Hon funderade på att vänta till sommaren 2025. Men för två månader skaffade sambon och hon Enzo, som är drygt ett år gammal.

– Han har verkligen hjälpt mig i min sorgebearbetning, säger Andréa Olofsson.

”Gör varje stund dyrbar”

Samtidigt som hon är överlycklig över att ha Enzo är hon medveten om att lyckan inte varar för evigt. Hon köper nämligen en framtida sorg i och med att Enzo sannolikt kommer gå bort innan Andréa Olofsson själv.

– Jag försöker ta tillvara på tiden så gott det går och göra varje stund dyrbar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.