Per Höglund leker med en ljusbrun hund på en gräsmatta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sorgen är reell” – se psykologen Per Höglund svara på tre frågor om husdjursägares sorg över sina husdjur som gått bort. Foto: Berno Jonsson/SVT

Psykologen Per Höglund: Sorgen efter husdjur är verklig

Publicerad

Många kan tycka att det är överdrivet att sörja ett husdjur gått bort. Men Per Höglund, legitimerad psykolog och forskare vid Umeå universitet, menar att det är en reell sorg som husdjursägare upplever.

– Det som händer i hjärnan – det är samma affekter om en människa eller ett djur går bort, säger han.

Djurägare tillskriver ibland sina husdjur mänskliga egenskaper. Djurägarna kan prata med husdjuren, umgås med dem och använda djuren för att reglera sina känslor.

När husdjuren dör förlorar djurägarna den här relationen – och sorgen som uppstår kan bli särskilt påtaglig för de personer som har mindre kontakt med andra människor.

– Vi kan tycka att ”men varför ska du sörja ett husdjur? Det är bara ett djur”. Men å andra sidan, om det djuret fyller funktionen av mänsklig kontakt, som sker i vanliga fall, så blir det ju också en reell sorg för den som är med om det här, säger Per Höglund.

I videon: Se Per Höglund svara på tre frågor om husdjursägares relation med sina djur och hur relationen påverkar sorgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.