Diakonen Irja Wikström tänder ett ljus i Ålidhemskyrkans kyrksal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sorgen är unik och individuell – man behöver få sörja klart” – se diakonen Irja Wikström berätta varför hon tog initiativ till stödsamtal med husdjursägare. Foto: Tomas Nyström/SVT

Umeåkyrkans initiativ: Samtal för sörjande husdjursägare

Publicerad

Diakonen Irja Wikström i Umeå menar att många djurägares sorg inte tas på allvar efter att de förlorat ett husdjur. Hon bjuder därför in husdjursägare till samtalsstöd om de vill prata om sin sorg.

– Det spelar ingen roll vilken art det handlar om, utan det är relationen som spelar roll när vi pratar om sorg, säger Irja Wikström.

Sedan tidigare erbjuder Svenska kyrkan samtalsstöd för den som exempelvis förlorat en familjemedlem eller vän, eller för den som upplever att livet är svårt.

Diakonen Irja Wikström, som arbetar på Ålidhemskyrkan i Umeå, menar att många djurägare uttryckt att det inte är accepterat att sörja sina husdjur och att djurägare har svårt att få förståelse från sin omgivning.

Därför började hon att uppmana djurägare att söka samtalsstöd om de behöver prata om sina husdjur som gått bort.

– Känslor är en del av våra liv, och sorg uppstår efter att vi har mist någon som vi älskar. Det är otroligt viktigt att vi får möjlighet att uttrycka det, säger Irja Wikström

Får samtal från hela Sverige

Ända sedan Irja Wikström uppmanade husdjursägare att söka stödsamtal har hon överösts med bokningsförfrågningar. Efter semestern hade diakonen flera missade samtal och mejl med personer som vill prata om sin sorg.

– Det hör av sig personer från hela Sverige som inte vet var de ska vända sig. Det finns jättemånga personer som lever med sorg efter sina älskade husdjur som gått bort i närtid eller sedan en lång tid tillbaka, säger hon.

Katter, marsvin och hästar

Irja Wikström berättar att djurägare har kommit och behövt sörja förlusten av exempelvis hundar, katter, marsvin och hästar.

– Det är upp till besökaren att själv avgöra vad den vill prata om. Det kan handla om själva dödsfallet, tiden efter dödsfallet, hur livet ser ut nu, om man får stöd i sin sorg eller hur ser det ut med sorgebearbetningen, säger hon.

”Viktigt att uttrycka känslor”

Bortsett från de individuella stödsamtalen anordnade Irja Wikström förra året en träff i Ålidhemskyrkan för sörjande husdjursägare. I oktober vill hon anordna en ny träff där husdjursägare kan ta med foton, tända levande ljus och delta i en ceremoni – som de kanske inte gjorde när deras husdjur gick bort.

– Sorgen är unik och individuell. Och man behöver få möjligheten att sörja klart, säger Irja Wikström.

Andréa Olofsson sitter på knä i sin bakgård jämte sin hund Enzo

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundägaren Andréa i Umeå: ”Sorgen över husdjur räknas inte på samma sätt”. Foto: Tomas Nyström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.