Man står framför skulpturen Lyftet i Skellefteå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Enar Nordvik på stadspromenaden i Skellefteå där norm och kön står i fokus. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

”I skuggan av kuken” – promenad i Skellefteå med fokus på makt och kön

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska man bygga ett samhälle för alla och vad ska Skellefteå vara för typ av plats? Den frågan ställer sig främst bygglovschefen och arkitekten Enar Nordvik nu när Skellefteå har växtvärk.

– Skellefteå är byggt för mig och andra vita medelålders män, säger han.

I veckan arrangeras Skellefteå Pride och en av programpunkterna är en stadspromenad utifrån förhållningssätten makt, normer och kön. Titeln på promenaden är ”I skuggan av kuken”, som syftar på konstverket Lyftet på Guldtorget.

– Det är ju ett smeknamn för den här platsen. När vi skulle utforma promenaden funderade vi på manlighet och normer i stadsrummet och tänkte att det var en ganska bra titel, säger Enar Nordvik.

Promenaden belyser hur den gamla industristaden Skellefteå är byggd och vem som känner sig välkommen i den – den vita medelålders mannen, enligt Nordvik.

– Men det kan vi göra bättre, säger han.

Hur kan man bygga mer inkluderande?

– Om man har som målbild att göra en stad som är bra för en 16-årig tjej så kanske den är bra för mig också, säger han.

I samarbete med stadspromenaden visar Skellefteå Konsthall upp sex konstverk från Skellefteå kommuns konstsamling. Verken är valda utifrån ett normkritiskt förhållningssätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.