Märta Sedin, innebandy spelare i IBK Dalen plockar åkerbär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Märta Sedin från IBK Dalen plockar åkerbär i Ytterstmark – hör Märta om tålamodet och bärhandlaren Roger Uddståhl om att leja idrottsföreningar som bärplockare. Foto: Malva Lund Hanefjord/SVT

IBK Dalen plockar bär åt bärhandlare utanför Umeå

Publicerad

Färre thailändare har fått tillstånd att plocka bär i Sverige i år. Bärhandlaren Roger Uddståhl i Umeå tar nu hjälp av idrottsföreningar för att ta hand om säsongens bär.

– Vi behöver en förändring. Vi har under många år varit helt beroende av thailändska plockare, säger han.

I Västerbotten uttrycker bärhandlare en oro för bärsäsongen. Efter att färre thailändare fått tillstånd att plocka i Sverige, ställer många sig frågan om vem som nu kommer plocka säsongens bär.

– För 20 år sedan hade det nog sett annorlunda ut. Svenskar har blivit sämre på att plocka bär i skogen, säger bärhandlaren Krystyna Felczak i Hällnäs.

Bärbranschen

”Ser det som en möjlighet”

Men någon som inte oroar sig allt för mycket är Roger Uddstål som gärna ser att bären förädlas så lokalt som möjligt. Han har i år tagit hjälp av IBK Dalens damer i division 1 som plockar bär åt hans verksamhet.

–Jag ser gärna att fler bärhandlare får till samarbeten med idrottsföreningarna i länet. Då skulle man kunna införa tävlingar och se vilken förening som plockar mest under bärsäsongen, säger han.

Starkare laganda

För IBK Dalen är det ett sätt att få pengar till lagen.

– Det här har vi aldrig gjort tidigare. Vi testar och kör. Sen får vi se om vi fortsätter med det framöver, säger Urban Karlsson, klubbdirektör.

En av innebandyspelarna som är med och plockar är Märta Sedin. Hon säger att även om det är tungt för kroppen och tålamodet så ger det föreningen mycket positivt.

– Det är klart att något sånt här gör att vi kommer närmare varandra i laget, säger Märta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärbranschen

Mer i ämnet