• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Länsstyrelsen har ingen bild på krabban som hittades. Detta är en arkivbild. Foto: SVT arkiv

Invasiv ullhandskrabba hittad i Umeå – länsstyrelsen uppmanar: ”Slå ihjäl dem”

Uppdaterad
Publicerad

En av världens mest invasiva arter påträffades i Österbyviken i Obbola, i Umeå kommun, under början av september. Det handlar om den kinesiska ullhandskrabban. Nu vill Länsstyrelsen i Västerbotten att den som hittar djuret slår ihjäl den med en sten.

Det var i Österbyviken i Obbola som den invasiva kinesiska ullhandskrabban hittades. Krabban avlivades på plats.

Krabban kan ställa till det rejält för fisket eftersom den kan förstöra redskap och sno fiskarnas fångst. Men det slutar inte där, ullhandskrabban kan, med sina grävda gångar under mark, förstöra stränderna.

Som många andra invasiva arter finns också risken för spridning av sjukdomar och parasiter.

– De hör inte hemma här. De äter upp allt, djur och växter. Sedan bor de i sandbankarna och det gör att det kan bildas ras, säger Chatarina Karlsson som arbetar på Länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Kan bära på smitta

Den kinesiska ullhandskrabban kan sprida den så kallade orientaliska lungmasken. Det är en parasit som bor in sig hos däggdjur och som även är smittsam för människor.

– Krabban kan bära på parasiter, bland annat en lungparasit som kan ge människor lungskador, säger Chatarina Karlsson.

Uppmanas slå ihjäl krabban med sten

Länsstyrelsen Västerbotten uppmanar länsborna att rapportera in eventuella krabbfynd och slå ihjäl krabban med exempelvis en sten.

– Om du hittar en ullhandskrabba så ska du ta upp den, fota av den, rapportera in den och ta död på den, sen slängs den i brännbart. Man får absolut inte kasta tillbaka den i vattnet, säger Chatarina Karlsson.

Ullhandskrabban har träffats på i Västerbotten vid ett par tidigare tillfällen, antagligen har de tagit sig hit med fartygens barlastvatten. Träffar man på en krabba i Västerbottens län kan man slå fast att den kommit fel, eftersom inga krabbor naturligt förekommer i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.