Jaktprofilen Robert Salomonsson och några av hans jaktkamrater åtalades för grovt jaktbrott i samband med björnjakten 2019 – Tingsrätten i Lycksele frikänner nu de åtalade. Foto: Marie Selander, SVT.

Jaktprofilen Robert Salomonsson frikänns för grovt jaktbrott

Uppdaterad
Publicerad

Jaktprofilen Robert Salomonsson och tre andra personer frias för grovt jaktbrott i samband med en björnjakt i Dorotea 2019. Det meddelar Lycksele tingsrätt.

– Det är naturligtvis skönt men jag hade inte väntat något annat heller, säger Salomonsson.

Robert Salomonsson och tre andra personer misstänktes för grovt jaktbrott som ska ha inträffat vid en björnjakt 2019.

Åklagaren menade att personerna skulle ha använt otillåtna metoder under jakten, bland annat ska de ha använt motorfordon för att genskjuta björnen under jakten.

”Extremt tungt”

Nu har Lycksele tingsrätt granskat fallet och frikänner de fyra personerna.

– Vi har hela tiden ansett att vi inte gjort något fel. Det är tragiskt att det ska ta fem år innan det kommer fram, säger Salomonsson och fortsätter:

– Jag har fått ett straff redan, det har drabbat företaget och familjen hårt. Det har varit extremt tungt, både psykiskt och ekonomiskt.

”Åtalet ogillas”

Tingsrätten menar att åklagarens bevisning inte räcker. De fyra personerna har därför helt frikänts från åtalet för grovt jaktbrott.

– Eftersom bevisningen inte är tillräcklig för en fällande dom ska åtalet ogillas, säger rättens ordförande rådmannen David Boberg-Linder, i ett pressmeddelande.

Salomonsson stod även åtalad, tillsammans med en annan person, för grovt jaktbrott i samband med en lodjursjakt i Strömsunds kommun, i mars 2022.

Den delen av rättegången är pausad då ny bevisning framkommit. Något datum för när de förhandlingarna återupptas finns i dagsläget inte. De båda nekar till anklagelserna mot dem.

Den misstänkte jaktprofilen Robert Salomonsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här sa Robert Salomonsson innan rättegången ”Felaktigt utpekad”. Foto: Malva Lund Hanefjord

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.