Försvaret har nya bevis och därför pausas en del av rättegången kring jaktbrott vid Lycksele tingsrätt. Foto: SVT.

Rättegången om jaktbrottet pausas vid Lycksele tingsrätt – åklagaren: ”Jätteovanligt”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen avslutades ena delen av den rättegång som pågår vid Lycksele tingsrätt angående jaktbrott och otillåtna metoder vid björnjakt. Anledningen var att försvaret presenterade ny bevisning som måste undersökas gällande delen som rör lojakt.

– Vi har nya uppgifter, bevis som styrker oskuld, som måste utredas. Vi jobbar på skyndsamt, säger Lisa Länta, advokat.

Det är jaktprofilen Robert Salomonsson och tre andra jägare som står inför rätta och misstänks ha använt otillåtna metoder för fem år sedan, bland annat ska de ha använt motorfordon för att genskjuta björnen under jakten, enligt åklagaren.

Den nya bevisningen om en lista på personer som eventuellt har saker att tillföra och nu är det oklart när den delen av rättegången kan återupptas, enligt åklagaren Carl-Gunnar Fridolfsson.

– Det är jätteovanligt, att det kommer nu är minst sagt anmärkningsvärt, jag är förvånad att man har synpunkter på att förundersökningen har tagit så lång tid och samtidigt att man kommer med den här bevisningen nu, säger han.

Dom i den ena delen av målet som rör björnjakten kommer om två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.