Jenise Nordström målar för att hantera sin PMDS

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att måla har varit lite av räddningen för mig” – 20-åriga Jenise Nordström berättar om hur det är att leva med PMDS och hur det är när hon mår som sämst. Foto: Frida Wengberg/SVT

Jenise, 20, i Umeå har PMDS – ”Isolerar mig för att inte göra andra ledsna”

Uppdaterad
Publicerad

Jenise Nordström i Umeå är en av cirka 60 000 svenskar som har diagnosen PMDS, en form av svår PMS. När hon mår som sämst undviker hon att träffa folk.

– Jag kan bli väldigt arg. Då isolerar jag mig. Jag vill inte göra andra ledsna, säger hon.

Redan i högstadiet när Jenise Nordström fick sin första mens började hon må dåligt. Vanligt tonårshumör var det inte. Det påverkade både familj och vänner.

– Jag var jättearg och förstod inte varför och mådde jättedåligt över det. Jag tyckte så synd om familjen.

Hon hade aldrig hört talas om PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom, men kände igen symptomen när hon sökte svar på internet. Över 60 000 kvinnor i Sverige lider av PMDS och får sina liv påverkade med bland annat kraftiga humörsvängningar, ångest och nedstämdhet.

Fick antidepressiva

Till slut fick Jenise diagnosen och vårdcentralen skrev ut antidepressiv medicin. Den dämpade visserligen humörsvängningarna, men innebar samtidigt att även de glada känslorna dämpades – så mycket att hon slutade ta medicinen.

– Jag kände inte igen mig själv. Jag är en glad och sprallig människa men det försvann när jag tog medicinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.