Louise Siternman forskare, pekar på datorskärm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer egentligen i hjärnan när man har svår PMS? – Umeåforskaren Louise Stiernman svarar på tre frågor om PMSD. Foto: Frida Wengberg/SVT

Forskning i Umeå visar förändringar i hjärnan hos kvinnor med svår PMS – ”Vissa delar blir mer aktiva”

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Umeå har upptäckt förändringar i hjärnaktiviteten hos kvinnor som lider av svår PMS, så kallad PMDS.

– Det handlar om att vissa delar av hjärnan blir mer aktiva, säger forskaren Louise Stiernman, som hoppas upptäckten leder till bättre behandlingar.

Louise Stiernman har tillsammans med sin forskargrupp genomfört fyra studier där kvinnor med PMDS – premenstruellt dysforiskt syndrom – deltagit. Bland annat har forskarna följt aktiviteten i hjärnans olika delar under menscykeln med hjälp av magnetkameraundersökning.

– Vi har sett att kvinnor har högre aktivitet i vissa delar av hjärnan som är viktiga för att tolka, uppmärksamma och reagera på omgivningen, säger Louise Stiernman.

Kan kopplas till hormon

Det som sticker ut i forskningen är att den högre aktiviteten kan kopplas till könshormonet gulkroppshormon som bara finns under den premenstruella fasen i menscykeln.

– Förändringarna i hjärnans aktivitetsmönster hos kvinnor med PMDS kan bero på en ändrad känslighet till gulkroppshormon, säger Louise Stiernman.

Vad betyder det här forskningsresultatet för kvinnor med svår PMS?

– Vi kommer närmare en biologisk förklaring till varför kvinnor med PMDS har svåra humörsymptom i den premenstruella fasen och att det kan hänga ihop med en ändrad känslighet till vissa ämnen som bryts ned från hormonet och påverkar hjärnan.

Hoppas på bättre behandlingar

Drygt 60 000 kvinnor i Sverige lider av PMDS. Symptomen, med bland annat irritation, snabba humörsvängningar, ångest och nedstämdhet, påverkar hela livet.

Antidepressiv medicin är den behandling som används, men den leder ofta till biverkningar. Förhoppningen är att forskningen leder till nya möjligheter att behandla PMDS.

– Om vi kan hitta en behandling som är mer specifikt inriktad på mekanismerna som ligger till grund för symptomen och som ger mindre biverkningar skulle det vara ett stort steg framåt, säger Louise Stiernman.

Symtom på PMS och PMDS

För att få diagnosen PMDS så ska fem av symtomen nedan stämma in på dig. Ett ska vara bland de fyra översta:

  1. Du känner dig irriterad och lättretlig.
  2. Du känner dig orolig och ångestfylld.
  3. Du får snabba humörsvängningar.
  4. Du känner dig nedstämd och får mindre lust att hitta på saker.
  5. Du känner dig trött och får mindre energi.
  6. Du får svårare att sova eller sover mer än vanligt.
  7. Du känner dig överhopad eller att allt blir för mycket.
  8. Du får kroppsliga symtom som svullnad i kroppen, spänningar i brösten och huvudvärk.
  9. Du blir hungrigare än vanligt och sugen på sött.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.