Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots höga räntor är det köparens marknad, menar mäklaren Pär Carlsson. Hör honom berätta varför i klippet. Foto: Nader Sedehi/SVT

Kall bostadsmarknad i Umeå – få objekt säljs och priserna dyker

Publicerad

Intresset för att sälja sin bostad i Umeå har sjunkit kraftigt. Just nu finns det cirka 200 hus och bostadsrätter till salu. Det är nästan hälften som många som för ett år sedan. Men intresset för att köpa är ganska stort – trots de höga räntorna. 

– Det finns intresse, det gör det. Men utbudet på Hemnet är ganska begränsat, speciellt på villasidan, säger fastighetsmäklaren Pär Carlsson. 

I januari såldes bara 49 bostadsrätter i Umeå. Det är cirka hälften så många som i januari 2022. 

– Men jag har kollat februarisiffror och det ser betydligt bättre ut. Jag tror att det håller på att vända, men vi ska vänta och se de närmaste månaderna, säger Pär Carlsson, fastighetsmäklare i Umeå.

Sjunkande priser i länet

Under de senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Västerbotten sjunkit med 12 procent, medan villapriserna sjunkit med 1 procent. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Sett över en 12-månadersperiod har priserna på bostadsrätter i Västerbotten sjunkit med 18 procent, medan villapriserna sjunkit med 4 procent.

”Ganska stabilt”

– Som det ser ut nu känns det ganska stabilt när det gäller villapriser. Vi ser att det håller på att stabilisera sig, men det är fortfarande fortsatt minskade hus till försäljning, säger Pär Carlsson, fastighetsmäklare i Umeå.

I klippet berättar han mer om bostadsmarknaden i Umeå. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.