Två fältarbetare från Skellefteå kommun kollar kräftburar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den ser pigg ut” – här kollar fältarbetarna hur de utsatta kräftorna mår i Skellefteälven. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Kämpar för att få bort pesten i Skellefteälven – kan ta flera år

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen kämpar för att få bort kräftpesten från Skellefteälven. Bara ett par av de utplanterade kräftorna har dött i sommar – detta är lovande. Men det kan dröja flera år innan man säkert kan säga att pesten är utrotad.

För två år sedan drabbades Skellefteälven av ett omfattande utbrott av kräftpest – sedan dess har man försökt få bort smittan.

Femton kräftburar med en flodkräfta i varje har sänkts ner i Skellefteälven denna sommar. Det var SR först att berätta om. Överlever kräftorna är det ett tecken på att pesten, som slog ut flodkräftorna i älven, kan vara borta. Men det är ännu inte helt säkert.

Kräftpest i Skellefteå

”Uppföljningar ett par år”

Alla utom två av kräftorna har hittills klarat sig. Detta ökar chansen att kräftpesten kan vara borta ur älven men det är alldeles för tidigt att säga om pesten finns kvar eller inte. Provsvar från en av de döda kräftorna väntas de närmsta dagarna.

– Undersökningen vi gör nu är så pass liten. Det kräver att vi fortsätter provfiska och gör uppföljningar i ett par år till, säger kommunens fältarbetare Theo Nilsson Häll.

Det krävs mycket låga halter av sporer från pesten i vattnet för att den ska finnas kvar. Om det finns inplanterade signalkräftor kan smittan vara kvar i många år.

– Och att hitta dem är som att leta efter en nål i en höstack, säger Theo Nilsson Häll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kräftpest i Skellefteå

Mer i ämnet