Det har inte gjorts så mycket forskning kring huruvida man kan höra norrskenet eller ej. Och meningarna går isär bland forskare. Men Urban Brändström, som själv forskar kring de optiska delarna av norrskenet och är observatoriechef vid institutet för rymdfysik i Kiruna, berättar om en finsk forskare som säger sig ha spelat in ljud från norrsken under vissa speciella förhållanden.
”Spännande hypotes”
– Det är en akustiker som heter Untu Laine som har lagt fram en ganska spännande hypotes om att skulle vara elektriska urladdningar på bara 80 meters höjd som orsakar ljud från norrsken. Men det är som sagt bara en hypotes än så länge. Men enligt min mening så är det en av de bästa som jag hört, säger Urban Brändström.
Fysiskt rimlig teori
Untu Laine och hans kollegor vid Aalto-universitetet i Finland tror att att ljuden hänger ihop med ett väderfenomen som kallas inversion. Det inträffar när en varm luftmassa lägger sig som ett lock ovanpå ett lager med kallare luft närmast marken. De här ljuden skulle i så fall komma från 70 till 80 meters höjd, vilket gör teorin fysiskt rimlig, menar Urban Brändström.
Annars så är det just avståndet från själva norrskenets höjd till marken som talar emot att man kan höra det.
– Det är åtta mil upp i luften, det är nästan vakuum och ljudvågorna dämpas ut väldigt fort.
Många vittnen
Samtidigt är det många som vittnar om att de verkligen hört något.
– Det är så väldigt många människor som säger i ha hört ljud från norrsken i olika sammanhang. Och många av dem är väldigt trovärdiga observatörer.
Han själv tror sig själv ha hört ljudet när han var barn.
– Jag har ett vagt minne av att frågade min faster vad det var som lät och då sa hon ”Det var ju norrskenet”. Men det är ett mycket vagt minne och jag var väldigt liten.