Målsättningen för tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin, förkortat BUP, är att patienten ska få ett första besök, en utredning respektive en behandling inom tidsgränsen 30 dagar.
Men Västerbotten är näst sämst i landet när det gäller hur länge man får vänta på ett första besök till barn- och ungdomspsykiatrin. Enligt en sammanställning gjord av Sveriges kommuner och regioner, SKR, fick i januari i år endast 15 procent ett första besök inom 30 dagar.
Även när det gäller utredningar ligger Västerbotten i botten av landets regioner – endast 6 procent får hjälp inom 30 dagar. Barn- och ungdomspsykiatrin i Västerbotten har under flera år haft perioder med långa väntetider.
– Vi vill inte ha det så här men det har varit ett hårt tryck med många sökande, säger Kerstin Eliasson, verksamhetschef.
När det gäller behandling och utredning inom 30 dagar var Västerbotten näst sämst under år 2020 enligt en sammanställning som SVT gjort. I veckan togs ett beslut i regionen om att börja köpa neuropsykiatriska utredningar av privata företag, för att minska köerna
Fått begränsa telefontiderna
SVT Nyheter Västerbotten har varit i kontakt med flera familjer som fått vänta länge på ett första besök och utredning. Enligt verksamhetschef Kerstin Eliasson beror väntetiderna på vakanser och hög frånvaro bland personalen. Men även att antalet sökande till BUP har ökat kraftigt de senaste fem åren.
BUP har även i perioder tvingats begränsa möjligheterna att nå mottagningen på grund av bemanningsproblem. För att försöka möta köerna infördes nyligen en första linje där barn och familjer ska få en första kontakt och därefter hänvisas vidare.
Det är barn som mår väldigt dåligt som hänvisas till BUP – hur ser du på att just dessa barnen tvingas vänta länge på hjälp?
– Det är absolut inte bra, vi vill vara tillgängliga, säger Kerstin Eliasson.
Så många får hjälp i tid i regionerna:
Siffrorna visar andelen barn som erbjuds en första bedömning inom 30 dagar i januari 2022:
Region Blekinge: 36 %
Region Dalarna: 67 %
Region Gotland: 94 %
Region Gävleborg: 92 %
Region Halland: 85 %
Region Jämtland Härjedalen: 29 %
Region Jönköpings län: 82 %
Region Kalmar län: 84 %
Region Kronoberg: 55 %
Region Norrbotten: 38 %
Region Skåne: 59 %
Region Stockholm: 61 %
Region Sörmland: 27 %
Region Uppsala: 58 %
Region Värmland: 23 %
Region Västerbotten: 15 %
Region Västernorrland: 9 %
Region Västmanland: 39 %
Region Örebro län: 73 %
Region Östergötland: 38 %
Västra Götalandsregionen: 31 %
Fakta: Sveriges kommuner och regioner, SKR.