• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– På jobbet kan man lösa saker utan att behöva boka in ett möte, säger Åsa Engman Ölund, miljöhandläggare på Länsstyrelsen. Här berättar hon om hur det varit att jobba hemma och vad mer hon saknar med att vara på jobbet. Foto: SVT

Kontorskomplex gapar fortsatt tomma under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Större delen av länsstyrelsens lokaler i Umeå gapar tomma när pandemin nu går in i sin nionde månad. Många jobbar hemifrån och det mesta fungerar bra, men både personal och chefer saknar fortfarande viktiga delar i det personliga mötet.

– Tekniken har vi men det är ändå svårt att läsa folks kroppspråk på distans, säger Robert Erixon, enhetschef för miljöenheten vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Just den här dagen är han på kontoret. En dag i veckan har kollegorna en samling för att träffas.

Saknar kollegor

– Det är en dag som jag ser fram emot, jag saknar kollegor och möjligheten att lösa problem på vägen genom att kunna snacka direkt med varann utan att boka möten, säger Åsa Engman Ölund som är miljöhandläggare.

Hon jobbar växelvis i familjens stuga strax utanför stan eftersom det kan bli lite mycket ljud hemma då både en make och en gymnasist förväntas sköta sitt arbete i jobbet parallellt. Hon bekräftar det många företag också skriver under på att man får mycket gjort, kanske mer än på kontoret.

Risk för mer jobb hemma

– Det är dock risk att man jobbar lite för mycket. Tar jag en paus och gör ärenden på stan , jobbar jag en bra bit in på kvällen också, det är lätt att det blir mycket arbete, säger Åsa Engman Ölund.

Hör Robert Erixon och Åsa Engman Ölund om distansarbete vid länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.