Brand i Mångubbens fritids på Östra Ersboda. Foto: SVT

Kraftig brand på fritids på Östra Ersboda

Uppdaterad
Publicerad

En brand bröt ut vid Östra Ersbodaskolan i Umeå kommun under natten mot tisdag. Åtta enheter från räddningstjänsten skickades till platsen för att bekämpa lågorna.

– Röken är kolsvart och besvärande, säger Conny Qvarforth, inre befäl och räddningsledare.

Enligt räddningstjänsten är det i ett fritids vid Östra Ersbodaskolan som branden brutit ut.

– Vi tror att den är anlagd, säger Conny Qvarforth, inre befäl och räddningsledare vid Umeåregionens brandförsvar.

Lokalen ligger i ett bostadsområde men räddningstjänsten säger att det inte föreligger någon direkt spridningsrisk till andra byggnader.

– Däremot i själva byggnaden. Det är taket vi jobbar med, det har kommit in under taket.

Flera samtal om röklukt

Flera personer har ringt och larmat om röklukt i sina lägenheter och räddningstjänsten utfärdade under natten ett VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, på grund av den kraftiga rökutvecklingen.

– Stäng dörrar och fönster. Sen är det svårt att stänga ventilation i hyreshus, men nu vet de om branden och behöver inte ringa 112, sa Conny Qvarforth vid 03.40-tiden.

Åtta enheter kallades till platsen och prognosen för släckningsarbetet var strax innan klockan 04 satt till tre timmar.

Uppdatering

Klockan 05.44 hävdes larmet och räddningsledaren vid branden meddelade att faran var över.

Polisen är under tisdagen på plats i området för att hålla förhör med eventuella vittnen. Polisen kommer också studera material från bevakningskameror i området.

– I nuläget ser vi ingen koppling till tidigare bränder i Umeå. Däremot tyder tid och plats på ett samband mellan nattens två bränder, säger David Helgesson, gruppchef vid grova brott i polisområde Västerbotten på polisens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.