Desirée Kemi-Wikzén, som arbetar på SVT i Umeå, larmade om olyckan som inträffade på onsdagseftermiddagen. Hon såg en kvinna med en cykel som låg ner på marken och uppgav att hon blivit påkörd av en kille på elsparkcykel.
– Han slog ut en eller två framtänder, blodig i munnen, men såg ok ut. Hon fick ett djupt jack på näsan och blödde mycket, var i chock, blek och mådde illa, säger Desirée Kemi-Wikzén.
”Synd att vi inte larmades”
Ambulansen kom till platsen och förde båda till sjukhus för vård. Men polisen larmades aldrig om olyckan.
– Hade vi fått det samtalet så hade vi åkt. Det är synd. Jag vet inte vad det beror på. Det behöver vi titta närmare på. Det är SOS alarm som gör bedömningen om vi ska kontaktas, säger Roger Nilsson, chef för trafikavdelningen på polisen.
Risk att brott begåtts
Polisen menar att det är svårt att utreda den här typen av olyckor i efterhand – men att det finns risk för att ett brott begåtts.
– Om det sker en kollision försöker vi utreda vållandedelen. En person är i princip alltid misstänkt för brott efter en kollision. Det är någon som har gjort fel som orsakat olyckan, säger Roger Nilsson.
”Mörkertalet jättestort”
Han tror inte att detta är den första kollisionen med elsparkcyklar som inte kommit till deras kännedom.
– Eftersom det anmäls väldigt få olyckor så är mörkertalet garanterat jättestort. Återigen hamnar vi i att det inte ses som fordon. Det här kommer att ske fler gånger garanterat.
Händelsen ska utredas
SOS alarm säger att det stämmer att polisen aldrig larmades.
– Vi kommer att se över ärendet och undersöka om alla rutiner har följts. Mer information än så kan jag inte ge just nu eftersom vi behöver utreda händelsen, säger Sarah Hummerdal, ansvarig för press och samhällskontakter på SOS alarm.