Det var först under onsdagsmorgonens personalmöte som personalen på geriatriken fick veta att Sverigedemokraterna skulle göra ett studiebesök på avdelningen.
– Det blev en tryckt stämning. Folk blev ställda och det kändes som att många fick en klump i magen. Några hade hört att han skulle komma till Umeå men vi fick inte veta att han skulle besöka oss förrän idag, säger läkaren som valt att vara anonym.
– På grund av arbetsbelastningen så fanns det inte tid att prata ihop oss hur vi skulle hantera besöket. Jag småpratade med några under arbetets gång och upplevde att det fanns en allmän känsla av olust och obehag.
Förlorar fokus från patienterna
Och det var just personalens nervositet som fick läkaren att agera.
– Det som är absolut viktigast inom vården är patientsäkerheten och arbetsmiljön. Patienterna påverkas när personalen är orolig eftersom mindre tid och energi riktas åt patienterna.
När Åkesson med entourage närmade sig avdelningen ställde sig läkaren mitt i korridoren, presenterade sig och meddelade att de inte var välkomna eftersom deras närvaro påverkade personalen och utgjorde en risk för patientsäkerheten.
– Jag fick inget svar från honom. En ur landstingsledningen bad mig gå tillbaka till mina arbetsuppgifter, men jag stod kvar och upprepade det jag sagt.
Det hela slutade med att gruppen gick runt honom och genomförde ett snabbt besök på avdelningen innan de gick ut genom bakdörren.
”Skyddar patienter och medarbetare”
Läkaren medger att han inte sympatiserar med Sverigedemokraterna och inte tycker att deras människosyn är förenlig med den som finns i vården, men framhåller att hans handling inte motiverades av hans politiska åsikter.
– När jag ställde mig och sa ifrån var det inte på ideologisk basis utan helt och hållet hur besöket påverkar vårdmiljön, jag som delvis medicinskt ansvarig. Nu hände det något som påverkar vården och då skyddar jag mina patienter och medarbetare.
Han är också medveten om att hans agerade kan få folk att se Sverigedemokraterna som offer i händelsen och att det kan väcka sympatier även om hans motiv inte var politiska.
– Man kan inte blunda för SD:s politik och deras ideologi och låta bli att säga ifrån bara för att folk inte ska tycka synd om dem. Jag vill inte ta ifrån Jimmie Åkesson hans rätt att tycka som han vill eller deras rätt att finnas som parti.
Kände sig överkörda
I slutändan hade kanske konfrontationen kunnat undvikas om läkaren och personalen på geriatriken hade fått information om Sverigedemokraternas besök tidigare.
– Naturligtvis har någon på landstinget vetat om det här besöket tidigare än i morse. Vi kände oss överkörda, säger läkaren.
Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund uppger att man från Sverigedemokraternas sida tycker det är tråkigt att man försökt hindra Jimmie Åkesson när han försökte bilda sig en uppfattning av läget i vården. När det gäller SD:s människosyn håller Bylund inte med läkaren.
– Det är en jättekonstig och vanlig missuppfattning. Vi gör inte skillnad på människor på det sätt som han vill påstå, säger Bylund.