Det är inte aktuellt att utreda ett förbud mot vissa hundraser i Sverige, enligt landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). Foto: Dahlia Poignant Khafagi/SVT

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD): Inte aktuellt att utreda förbud mot kamphundar

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte aktuellt att utreda ett förbud mot kamphundar. Detta menar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

– Problematiska beteenden kan utvecklas hos alla hundraser och förstärks genom brister i hantering eller avel, skriver han till SVT.

Hundattacker är ovanliga i Sverige, men det har skett en ökning. De senaste tio åren har det inträffat nio dödsfall efter att personer blivit bitna eller angripna av en hund. Två av dödsfallen inträffade 2021.

I veckan blev en kvinna attackerad och dödad av sin egen hund i Robertsfors. Hunden var av rasen amstaff. Forskning från Linnéuniversitetet i Kalmar visar att hundar av kamphundstyp, som amstaff och pitbullterrier, är överrepresenterade när det gäller attacker mot andra hundar.

Kvinna i Robertsfors blev ihjälbiten av sin egen hund

”Mina tankar går till de anhöriga”

Men landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) menar att det inte är aktuellt att utreda ett förbud mot vissa hundraser i Sverige.

– Det är svårt att kommentera enskilda fall. Händelsen är självklart hemsk och mina tankar går till de anhöriga, säger Peter Kullgren (KD), i en skriftlig kommentar.

Men landsbygdsministern anser inte att det är aktuellt att utreda ett förbud mot vissa hundraser i Sverige.

– Det är väldigt ovanligt att en människa bli ihjälbiten av en hund och idag har vi en lagstiftning på plats som möjliggör för länsstyrelserna och Polismyndigheten att ingripa vid situationer där hundar orsakar problem eller fara, uppger Peter Kullgren.

Förbud finns i både Norge och Danmark

I Norge och Danmark har man infört ett förbud mot så kallade kamphundar. På listan finns raser som amerikansk staffordshire terrier (amstaff), pitbullterrier och dogo argentino.

– Problematiska beteenden kan utvecklas hos alla hundraser och förstärks genom brister i hantering eller avel. Det är skälet till att det inte finns något förbud mot vissa raser, skriver Peter Kullgren och fortsätter:

– Även om andra länder har förbud vet vi att de kan vara svåra att tillämpa i praktiken när det gäller att visa att en hund faktiskt tillhör en förbjuden ras eller om det handlar om en korsning.

Statistik hundattacker:

Antalet människor som sökte vård i Sverige:

2016: 3 686 st

2017: 3 555 st

2018: 3 754 st

2019: 3 850 st

2020: 3 555 st

2021: 3 921 st

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna i Robertsfors blev ihjälbiten av sin egen hund

Mer i ämnet