Studentkår

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Svårare än tidigare att få bostad” – Umeå studentkårs Elsa Göthlin berättar vad de tror orsakerna är att fler söker hjälp av akutrumsförmedlingen. Foto: Elin Moberg/SVT

Larm från Umeå studentkår – fler söker sig till akutrumsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Fler bostadslösa studenter har vänt sig till akutrumsförmedlingen i Umeå i år jämfört med förra året. Enligt Umeå studentkår kan en anledning vara att för få nya studentbostäder har byggts.

– Vi vet att studenter som inte får ordning på sin boendesituation hoppar av studierna, säger ordföranden Elsa Göthlin.

Akutrumsförmedlingen på Umeå universitet samarbetar med flera studentkårer och Umeå kommun för att hjälpa studenter hitta boende.

I år har Umeå universitet tagit in fler studenter än tidigare, vilket Elsa Göthlin tror är en orsak till att de ser fler studenter som inte hittar boende.

Bostadsmarknaden i Västerbotten

– Sedan har det inte satsas på att bygga fler studentbostäder, bara att renovera befintliga, säger hon.

De exakta siffrorna på hur många som behöver tak över huvudet har inte studentkåren sammanställt än.

”En utsatt grupp”

För de flesta studenter brukar boendesituationen lösa sig efter en månad eller två. Men en kartläggning som Sveriges förenade studentkårer gjort visar att det tar längre än en termin att få bostad hos det kommunala bolaget Bostaden.

När Elsa Göthlin själv skulle söka studentbostad tvingades hon ut på andrahandsmarknaden, som hon menar kan vara väldigt osäker.

– Speciellt om man inte känner personen sedan tidigare, vi ser varje år att det förekommer bedrägerier på exempelvis Facebook, säger hon.

Har ni märkt något av det i år?

– Vi har ingen officiell statistik, men jag har sett att folk varnar i Facebookgrupper om att de har blivit lurade att exempelvis betala en depositionsavgift och sedan finns ingen lägenhet att flytta in i.

Studenter som desperat söker boende inför universitetsstudier är enligt Elsa Göthlin en utsatt grupp och kan då lätt bli lurade på andrahandsmarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden i Västerbotten

Mer i ämnet