Strejken på kirurg- och infektionsmottagningen på universitetssjukhuset i Umeå avbryts under tisdagen. Foto: Christine Olsson/TT

Larmet från akuten: Högt tryck i Umeå under midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Under midsommarhelgen har trycket på akutmottagningarna i Skellefteå och Umeå varit ovanligt högt.

– I lördags hade vi 173 patienter på ett dygn, vilket är rekordhögt, säger Paula Johagen, verksamhetschef på akutmottagningen vid Norrlands universitetssjukhus.

Fortfarande är nio hälsocentraler i länet uttagna i strejk, vilket påverkar tillgängligheten för vård. Fler söker sig till akutmottagningarna och under midsommar har det varit hårt tryck på personalen.

– I lördags hade vi 173 patienter på ett dygn. I vanliga fall är det omkring 120. En stor andel är patienter som får gå hem igen, eftersom de har besvär som ska hanteras på hälsocentralen, säger Paula Johagen i ett pressmeddelande.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Strejkvarsel dras tillbaka

Vårdförbundets strejk har pågått i nästan tre veckor. Från och med tisdag avbryts strejken på infektions- och kirurgmottagningen på universitetssjukhuset i Umeå.

– Det är glädjande att ytterligare varsel om strejk har dragits tillbaka, men vi har fortfarande en oerhört ansträngd situation i flera verksamheter, säger Elisabeth Karlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Vårdförbundet: Dålig bemanning

Det är den låga sommarbemanningen som ligger till grund för att strejken avbryts på de två avdelningarna. På infektionsmottagningen består bemanningen av en och en halv sjuksköterska, berättar Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet Västerbotten.

– Det beror på att arbetsgivaren själva har så dålig bemanning under sommaren och vi kan inte stå för det, säger Jenny Olsson.

Efter tisdag är 247 personer uttagna i Västerbotten.

Strejkare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Får företag ta in extern personal under en strejk? – hör Johan Holm, lektor i rättsvetenskap vid Umeå universitet, förklara. Foto: Fredrik Sandberg/TT, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet