Kollage: Till vänster sitter Linnéa Sundling och torkar bort en tår med ena handen. Hon har ljus page och svarta kläder. Till höger en bild i hennes mobiltelefon, med henne och pappan Jan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har varit terror – vi borde prata mer om väntesorg” – hör Linnéa Sundling om hennes pappas sjukdom. Foto: SVT/Daniel Marklund

Linnéa Sundling i Umeå förlorade sin pappa i Alzheimers sjukdom: ”Väntesorgen är outhärdlig”

Uppdaterad
Publicerad

Linnéa Sundling har just förlorat sin pappa Jan i Alzheimers sjukdom. Han var sjuk i 13 år innan han gick bort. Hon tycker att vi borde prata mer om väntesorg.

– Väntesorgen är outhärdlig. Det har varit som ett molande molntäckte av sorg som legat över hela tillvaron, säger hon.

SVT Västerbotten träffade Linnéa Sundling och hennes pappa Jan i oktober år 2015. Då hade han haft sjukdomen i sex år och var märkbart påverkad. Det satt lappar runt om i huset i Strömbäck utanför Umeå för att påminna honom om enkla vardagsbestyr.

Men när sjukdomen blev värre fick han flytta in på ett demensboende och där bodde han i 7,5 år. Linnéa och den övriga familjen fick se honom långsamt bli sämre och sämre.

– Ingen trodde att han skulle leva så länge. Jag har tänkt hela tiden att det är sista året han lever och han var ju bara 59 när han fick Alzheimers, säger Linnéa.

Demens

Demens är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som påverkar hjärnan och minnet. I Sverige beräknas mellan 130 000 och 150 000 personer lida av demens.  

Den vanligaste orsaken till demens är Alzheimers sjukdom som står för mer än 60 procent av samtliga demensfall. Andra orsaker kan vara sjukdomar i hjärnans blodkärl, infektioner, tumörer, skador eller brist på vissa ämnen i kroppen.  

Demens drabbar oftast äldre personer, men det finns också yngre personer som får demens. I Sverige beräknas uppemot 10 000 personer som är yngre än 65 år vara drabbade av demens. 

Alzheimers sjukdom kan i sällsynta fall bero på en genmutation som går i släkten. Då kan man få sjukdomen redan vid 50 års ålder eller tidigare. 

Det finns inget botemedel för Alzheimers sjukdom idag, men det finns mediciner som kan lindra symtomen för vissa personer. 

Källor: Demenscentrum, Demensförbundet och 1177. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.