Byggföretagen i Västerbotten kallar till krismöte för oroliga medlemmar på grund av Northvoltkrisen. Foto: SVT

Senaste nytt om storvarslet på Northvolt

Uppdaterad
Publicerad

Måndagen den 23 september kom beskedet att 1 600 personer varslas om uppsägning vid batteritillverkaren Northvolt. Av de varslade jobbar 1 000 personer i Skellefteå. Följ senaste nytt kring Northvolt och reaktioner efter varslet i direktrapporten.

Northvolt varslar personal

Pinnat inlägg

Besked från Northvolt: 1 600 jobb försvinner

1 600 får lämna batteritillverkaren Northvolt på grund av företagets ekonomiska kris. Totalt handlar det om nästan en fjärdedel av alla anställda i Sverige.
1 000 tjänster försvinner i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Byggföretagen i Västerbotten kallar till krismöte om Northvolt

Byggföretagen  i Västerbotten kallar nu till krismöte den 24 oktober om Northvolt.

- Vi tror att många av våra medlemmar som har jobbat åt Northvolt kan ha drabbats och inte fått betalt, säger Christer Johansson som är samordnare för Byggföretagen i länet.

- Vi kan inte utesluta att några av våra medlemmar kan komma att gå i konkurs när de nu inte fått betalt av Northvolt, säger han.

Drygt 200 tjänstemän sägs upp från batteritillverkaren Northvolt

Nu är det klart att 235 tjänstemän sägs upp från batteritillverkaren Northvolt. Det uppger  fackförbundet Unionen för Ekot . Det är främst anställda i Västerås och Stockholm som berörs.

”I dag och imorgon kommer våra medlemmar som berörs av varslet att kontaktas av deras närmaste chef. Det har varit svåra förhandlingar under enorm tidspress för oss förtroendevalda. Men de tuffa besluten behöver tas för att säkra bolagets framtid”, säger Shaneika Jeffrey från Unionen-klubben på Northvolt i en skriftlig kommentar till TT.

129 tjänstemän sägs upp i Västerås, 81 i Stockholm och ett mindre antal i Skellefteå, enligt Unionen, varav 90 är medlemmar i Unionen, skriver TT.

Skellefteå kommun: Här är insatserna efter varselbeskedet

Nu har Skellefteå kommun sammanställt de insatser man gjort för att säkerställa att arbetskraft blir kvar i kommunen. Man har bland annat kartlagt vilka konsekvenser Northvolts varsel och pausen av expansionen får för det lokala näringslivet.

Här är några exempel:

- Matchningsevent för kandidater och arbetsgivare planeras inom kort

- Ökade öppningstider på Welcome House, en digital och fysisk mötesplats där inflyttade kan få guidning och rådgivning.

- En särskild hemsida där all relevant information kopplad till Northvolt har skapats och finns på Skellefteå kommuns hemsida.

- En styrgrupp är återupptagen för att anställa personer som inte pratar svenska inom Skellefteå kommuns verksamheteter.

- Skellefteå kommun kommer undersöka ifall de varslade går att matcha till utannonserade tjänster och tjänster som kommer annonseras ut.

- Näringslivskontoret har varit i kontakt med många av de lokala underleverantörer som drabbas av att expansionen på Northvolt pausas. De aktiviteter som kommunen planerar för är öppna för alla personer som drabbas oavsett arbetsgivare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Northvolt-kritiken: ”Bättre med konkurs för att tvätta bort problem”

Peter Benson, chefredaktör Affärsvärlden, och Antoine Vagneur-Jones, chef för bland annat energiomställning på Bloomberg, spekulerar i framtiden för Northvolt.
– Det är så pass illa att de kommer tvingas gå i konkurs, säger Peter Benson.

Är de i en make it or break it-situation?

– Detta är den tuffaste punkten i deras historia hittills. Och det är på en marknad som redan ser en hel del konsolidering, så ja, knepiga tider framöver, säger experten Antoine Vagneur-Jones.

Uppgifter: BMW går inte in med mer pengar i Northvolt

Den tyska biltillverkaren ställer sig utanför den nya kapitalrundan och kommer inte gå in med mer pengar i Northvolt, enligt en källa till nyhetsbyrån Bloomberg.

Enligt Bloomberg vill varken BMW eller Northvolt kommentera uppgifterna. Bolaget äger i dagsläget omkring 2,8 procent av Northvolt.

I somras drog BMW även tillbaka en stororder värd 22 miljarder kronor från batterifabriken i Skellefteå.

Northvolts vd Peter Carlsson: "Jag avser vara med i den kommande finansieringen"

Batterifabriken Northvolt är på jakt efter ytterligare kapital för att undvika en konkurs. Svenska Dagbladet skriver att den enda som hittills deklarerat att han kommer att fortsätta stötta Northvolt ekonomiskt är storägaren Harald Mix.

Men under onsdagen meddelar även vd:n Peter Carsson att ”jag avser att visa bolaget min support”.

Svd: På vilket sätt tänker du att du i egenskap av ägare kan visa detta?

”Att som ägare kommer jag stötta kapital­rundan”, skriver Peter Carlsson till Svd.

SVT har också varit kontakt med Peter Carlsson under onsdagen: "Jag avser vara med i den kommande finansieringen" skriver han i ett mejl till SVT.

Över tusen lediga Northvolt-jobb hos AF

Drygt en vecka efter att ha meddelat att 1 000 anställda i Skellefteå varslats om uppsägning finns tusentals jobb att söka hos batterijätten Northvolt via Arbetsförmedlingens webbplats.

Folkbladet, som var först att rapportera om detta under tisdagen, har sökt Northvolt angående annonserna utan återkoppling. Enligt tidningen finns 97 annonser upplagda, vilka innefattar totalt 1 443 tjänster. Vissa av annonserna är äldre

TT

Så ska varslade på Northvolt få chans att stanna i Västerås: ”Världsunik kompetens”

Under Northvolts pågående kris där företaget meddelat att 1 600 tjänster, varav 400 i Västerås, kan försvinna vill Västerås stad spela en roll.

– Att forskning på morgondagens batterier finns här i Västerås är jätteroligt för oss, men också unikt i Europa och det behöver vi ta till vara på, säger Staffan Jansson (S) kommunalråd Västerås stad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så rapporterar världen om Northvolt: "Kraftiga turbulenser"

Nyheterna om Northvolts storvarsel har skapat ringar på vattnet runtom i världen.

– Senaste tio dagarna har Northvolt varit det dominerade ämnet i Québec, säger den kanadensiska radiojournalisten Thomas Gerbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet