• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S) är veckans gäst i Ekots lördagsintervju, där han pratar om stans snabba expansion. Foto: Marit A Israelsson

Lorents Burman (S): ”Skellefteå behöver hjälp från alla tänkbara myndigheter”

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteås målsättning om att gå från 73 000 till 100 000 invånare år 2040 innebär stora utmaningar för kommunen, vilket lyfts i Ekots lördagsintervju med kommunalrådet Lorents Burman (S).

– Den största handlar om att samordna allt det här – det sker i väldigt snabb takt och är svårt att hitta att det skett något jämförbart tidigare i Sverige, säger han i intervjun.

Det närmaste exemplet som Lorents Burman kan erinra sig är det omvända till det som nu händer i Skellefteå: Saabs konkurs år 2011, som ledde till att drygt 3 000 personer i Trollhättan förlorade sina jobb.

– Där finns ett system och verktyg för staten att gå in med utbildningsinsatser och kanske statliga ersättningsjobb. När det omvända sker tio år senare uppe i Skellefteå, hur samordnar staten, myndigheter, departement, lärosäten, regionen det? Det var vår absolut största utmaning, säger Lorents Burman i Ekots lördagsintervju.

Infrastruktur viktigast

Etableringen av batterifabriken Northvolt beräknas generera 10 000 arbetstillfällen till Skellefteå fram till 2030. Lorents Burman menar att det är viktigt att kommunen får hjälp att hantera den snabbt växande befolkningen och det ökade behovet av bland annat bostäder och offentlig service som följer.

– Den allra viktigaste hjälpen är den med ett nationellt transportsystem och infrastruktur, säger Lorents Burman i lördagsintervjun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.