Samtidigt innebär de nya planerna att processen med nybygget i kvarteret Köpmannen fördröjs ytterligare.
– Avsikten är att skapa fler lägenheter i kvarteret. Ekonomiskt blir det mer gynnsamt att bygga på höjden. Det är inte lätt att få investerare att satsa på inlandet, därför vill vi välja den här lösningen, säger John-Gunnar Jönsson, styrelseordförande i Cityfastigheter i Lycksele, som står bakom byggplanerna.
9 våningar kan bli 16
Under våren har beslutet om en detaljplan för kvarteret Köpmannen i Lycksele gång på gång skjutits framåt. Nu står det klart vad som varit orsaken till fördröjningen. Företaget Cityfastigheter i Lycksele har lämnat in en ny skiss där man planerar för ett betydligt högre bostadshus i kvarteret. Istället för nio våningar kan det nu bli en byggnad som blir 16 våningar hög.
– Vi har sagt att vi vill bygga högst 16 våningar. Om det sedan blir 12, 14 eller 16 går inte att säga idag, säger John-Gunnar Jönsson.
Styrelseledamoten Torsten Kai-Larsen säger att det handlar om en förändring av byggplanerna som gör bygget ekonomiskt säkrare.
Byggnaden gör Lycksele attraktivt
– Det är en positiv effekt att det blir ett än mer spektakulärt projekt. Det kommer att bli en byggnad som gör att det blir mer attraktivt att stanna till i Lycksele, säger han.
Enligt den tidigare planen skulle bygget skulle redan vara igång. Nu måste detaljplanen göras om från början och den kan antas tidigast i april nästa år. Men inget i kommunes regler lägger hinder i vägen för ett så högt hus, säger Stig-Lennart Karlsson (S), ordförande i Miljö- och samhällsnämnden.
– I grunden hör jag till de som är glada för att det finns de som har framtidstro och vill satsa i Lycksele. Personligen hade jag hellre sett två 8 våningar höga hus, säger Karlsson.
Höghuset slår alla rekord
Med drygt 55 meters höjd skulle den nya byggnaden bli högre än de högsta husen i Umeå, där flyget sätter en begränsning för byggnadshöjden strax över 50 meter. I Skellefteå är Skellefteå krafts kontorsbyggnad (39 meter) och det nya höghuset på Erikslid de högsta husen, men inget av dessa är i närheten av det planerde höghuset i Lycksele.
Bygget kan också jämföras med ispelaren i Lyckelse som rekordåret 1999 mätte 49 meter.
Åsikterna om bygget går isär bland Lyckseleborna.
– Jag tror att det kommer att bli jättebra. Det är något som vi i Lycksele längtar efter, säger Carola Berg.
– Jag tycker det ser för högt ut, det passar inte in i vår miljö, säger Linnea Sandqvist.