• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Ljus och minnestexter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man har häktats misstänkt för medhjälp till mord – hör SVT:s reporter som var på plats under häktningsförhandlingen. Foto: Tommy Forsgren

Man häktad för medhjälp till mord på Mariehem i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Två män greps i helgen misstänkta för mordet på Mariehem i Umeå. En av männen häktats för medhjälp till mord. Den andra häktas för brott mot knivlagen.

– Min klient är chockad, säger mannens advokat Oskar Söderberg.

Båda männen är kända av polisen sedan tidigare. Mannen, som är i 20-årsåldern, misstänks för medhjälp till mord. När han greps i helgen gällde misstanken mord, där har brottsrubriceringen ändrats. Han är sedan tidigare dömd för ringa narkotikabrott.

– Efter utredningsåtgärder begär vi honom häktad för medhjälp till mord, säger Anders Norberg, åklagare.

Misstänkt mord på Mariehem

Advokaten: ”Min klient är chockad”

Mannen har häktats på sannolika skäl misstänkt för brottet. En så kallad paragraf 7-undersökning ska göras.

– Min klient är chockad över att ha häktats för ett brott han inte har begått, vi påstår att det åklagaren säger inte stämmer, säger Oskar Söderberg, mannens advokat.

Hur ser du på att det inte finns någon misstänkt gärningsman?

– Det är en speciell situation. Jag tror det skulle gynna min klient om man hittade den som gjort det här.

Inte tillräckligt stark bevisning

Den andre mannen häktas för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, ett brott som skett vid ett annat tillfälle.

– Han hade på sig knivar när han greps. Han är inte avskriven helt ännu, men vi får se hur det blir framöver, säger Norberg, som inte utesluter att det kan bli aktuellt med andra gripanden i ärendet.

Jesper Thurén, mannens advokat:

– Man delar min uppfattning att bevisningen inte är tillräckligt starkt att häkta honom för mord helt enkelt, säger han.

Kan det här vara ett sätt för polisen att hålla honom kvar och fortsätta utreda eventuell inblandning i mordet?

– Jag vill inte spekulera i det. Han är häktad för grovt brott mot knivlagen, den andra misstanken vill jag inte kommentera, säger Thurén och fortsätter:

– Han motsätter sig häktningen, vi får se om vi överklagar det.

Båda männen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Mariehem

Mer i ämnet