I slutet av maj åkte en man hem till en kvinna i Bjurholm och kidnappade hennes hund. Sedan skickade han en bild på hunden och krävde kvinnan på pengar. Hunden på bilden är inte den aktuella hunden. Foto: Janerik Henriksson, TT/SVT

Man kidnappade hund – krävde 4000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av maj åkte en man hem till en kvinna i en utav Umeås kranskommuner och kidnappade hennes hund. Sedan skickade han en bild på hunden och krävde kvinnan på pengar. Nu åtalas han för olaga tvång.

Kvinnan hade arbetat med bokföring i mannens företag som senare gick i konkurs. Mannen ansåg att hon var skyldig honom pengar och hade tidigare hotat henne genom att skicka meddelanden med bilder på en medlem i mc-klubben Bandidos.

Till slut bestämde han sig för att ta hennes hund för att få hennes uppmärksamhet.

– Det är enda sättet att få henne mjuk, det är hunden. Det enda hon bryr sig om. Jag har försökt ringa henne under flera år men hon har inte velat föra det på tal. Från början skickade jag sms som hon sedan slutade svara på. Hon slutade svara på allt, har mannen berättat i polisförhör.

Alltid varit kontrollerande

Kvinnan säger att mannen alltid varit kontrollerande mot henne och att hon vid tiden då företaget skulle sättas i konkurs hade fordringar mot företaget. När mannen började tömma sina konton så tog hon saken i egna händer och förde över det hon ansåg honom vara skyldig.

Slutligen skickade kvinnan sin mamma med pengarna för att få tillbaka sin hund. I förhör berättar hon att hon inte skulle få tillbaka hunden annars. Hon hade kunnat invänta polisens hjälp för att slippa ge honom pengarna men valde att göra det ändå i hopp om att få slut på hotbilden och få honom att lugna sig.

Nu åtalas mannen för olaga tvång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.