• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

2021 värsta året för sorkfeber i Västerbotten – på 14 år

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården i Västerbotten har sett en kraftig ökning av sorkfeber de senaste veckorna.

– Det är oroande att vi fått så pass många fall av sorkfeber på kort tid, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare i Västerbotten.

Men ökningen av smittan kommer inte som en blixt från klar himmel. För över en månad sedan gick miljöövervakare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, ut med en varning till Folkhälsomyndigheten om att det finns en ökad risk för sorkfeber i norra Sverige.

– Det finns gott om gnagare i Umeåregionen den här hösten. Det här är det näst högsta värdet vi uppmätt sedan vi började med övervakningen år 1971, säger Frauke Ecke, projektledare för Miljöövervakning av smågnagare vid SLU.

Få sorkar i söder

Det är bara 2007 som en högre population av smågnagare uppmätts i projektet. Men förekomsten av smågnagare är inte lika stor överallt.

Längre söderut är sorkpopulationen förhållandevis liten i år, med några undantag. I Ammarnäs och Stora sjöfallet är det ont om fjällämmel, medan det tvärtom råder lämmelår i Jämtlandsfjällen. Fjällämmel sprider dock inte sorkfeber, utan det gör enbart skogsskork.

I klippet ovan berättar biträdande smittskyddsläkaren Gunilla Persson om symtom på sorkfeber och hur man undviker att smittas.

Sorkfeber

Sorkfeber är en virussjukdom som sprids via skogssorkar. I Sverige finns sjukdomen nästan enbart norr om Dalälven.

Ett vanligt sätt att bli smittad är att andas in damm från en plats där sorkar befunnit sig. Sorkfeber smittar inte mellan människor.

Sjukdomen kan leda till akut njursvikt. Det finns ingen behandling mot sorkfeber, men de allra flesta blir friska efter en till två veckor.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.