Till ME-mottagningen på NUS i Umeå skickas patienter med fysisk och mental utmattning, eller kroniskt trötthetssyndrom, för att få en bedömning efter remiss. I nuläget står cirka 120 personer från hela landet i kö för att få komma dit – men nu kan mottagningen inte ta emot patienter längre.
– Det är supertråkig att vi har hamnat i den här situationen. Det drabbar patienter som väntat på att få komma, som nu behöver vänta ännu längre, säger Gabriella Eikelboom, verksamhetschef vid Geriatriskt centrum på Nus.
Patienterna uppmanas istället att kontakta sin hälsocentral för bedömning. I nuläget saknar ME-avdelningen helt läkare och medicinskt ledningsansvarig.
– Vi försöker hitta en lösning för att bemanna dessa funktioner så snart vi kan, säger Gabriella Eikelboom.
Enda läkaren sa upp sig – lyckas inte hitta ersättare
ME-mottagningen startades i november 2021 och är framförallt till för norra Sverige – Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten. Men eftersom avdelningen är unik tar man emot patienter från hela landet.
Den läkare som jobbat på avdelningen har sagt upp sig då arbetsbelastningen blev för tung. Det är oklart hur länge ME-avdelningen ska vara stängd.
– Vi har försökt rekrytera en läkare dit hela året för vi ska egentligen ha två, men inte lyckats. Det är inte lätt att hitta läkare med rätt kompetens. Känslan är att det kommer att ta lång tid innan vi löst det, säger Gabriella Eikelboom.
Finns det risk att det här blir permanent?
– Nej fy, det vill jag inte ens tänka på. Vi har ett uppdrag från politiken och en budget avsatt för verksamheten, jag tror inte det tas bort.
Fakta ME-mottagningen:
ME/CFS är en neurologisk sjukdom där drabbade personer beskriver en extrem fysisk och mental utmattning, ofta i kombination med sjukdomskänsla. ME-mottagningen i Umeå öppnades i november 2021 och är en interdisciplinär utredningsenhet för patienter både från Region Västerbotten och andra delar av landet.
Remiss till ME-mottagningen kan antingen komma från primärvården inom Region Västerbotten eller från andra regioner, men det finns också en möjlighet för patienter att själva skicka in egenvårdsremisser. Vid en bekräftad diagnos lämnas beskrivande underlag till remitterande läkare samt hur svårighetsgraden ser ut. Det går i dag inte att bota sjukdomen, men ME-mottagningen kan ge förslag på hur symtomen kan behandlas.
Källa: Region Västerbotten