Polisen har upprättat en anmälan efter adressmissen, där patrullen inledningsvis skickades till fel adress. Foto: SVT

Polisen upprättar en anmälan efter adressmissen – ska utredas internt

Uppdaterad
Publicerad

Polispatrullen som larmades till våldsdådet utanför Lycksele fick inledningsvis fel adress – vilket resulterade i att polisinsatsen fördröjdes cirka 30 minuter.

Nu har polisen upprättat en anmälan och händelsen ska utredas internt inom myndigheten.

– Det startas en utredning för att ta reda på vad som hänt, säger Michael Liljenberg, tf. sektionschef på RLC polisregion Nord. 

Polis larmades till en by utanför Lycksele, där en pappa attackerade sina två barn och sin mamma med olika tillhyggen. Samtliga skadades allvarligt. Pappan har nu åtalats för tre fall av mordförsök.

När polisen larmades till det pågående våldsdådet skickades första patrullen till rätt adress – men till fel by. Misstaget upptäcktes efter ungefär 15 minuter och då kunde patrullen dirigeras om.

Våldsdådet i Lycksele

Utredningen ska visa om fel begåtts

Nu har polisen upprättat en anmälan och händelsen ska utredas. Exakt vad som har gått fel är oklart i nuläget.

– Ärendet är överlämnat till en interutredning. Då kommenterar vi aldrig, då föregår vi utredningen, säger Liljenberg och fortsätter:

– Det startas en utredning för att ta reda på vad som hänt. Det behöver inte betyda att någon har gjort fel. Vi får se, det får utredningen visa.

Vad kan den här missen ha fått för betydelse av vad som hann ske inne i bostaden?

– Det kan jag inte svara på, utredningen får visa det.

Hur lång tid internutredningen tar är oklart, men eventuellt kan den vara klar redan i slutet på veckan.

SOS Alarm: Gav inga koordinater till polisen

SOS Alarm har tittat på sin hantering av ärendet. Pressansvarige Sara Hummerdahl vill inte gå in på detaljer, men är mycket tydlig kring vem som sköter vad.

– Polisen sköter utlarmningen själva, vi larmar ej ut resurserna i polisiära ärenden. De tar över samtalet, inklusive positioneringen.

Hon förtydligar att SOS Alarm inte lämnar några koordinater till polisen.

– Samtalet kopplas över och polisen avgör själva om de ska åka eller var de ska åka. Till skillnad mot ambulansen där vi sköter positioneringen, säger Sara Hummerdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Lycksele

Mer i ämnet