• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Vissa har fått äta i klassrummen” – hör måltidschefen om hur skollunchen förändrats Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Lägre kostnader för skolbarnens mat under pandemin

Publicerad

Mindre utbud och enklare rätter har inneburit minskade kostnader för skolmaten i Umeå kommun. Men samtidigt har personalkostnaderna ökat under pandemin.

– Vi har gått ungefär plus minus noll, säger Ulla Dellkrans, måltidschef.

Under 2020 la Umeå kommun nära 2,5 miljoner kronor mindre än året innan på livsmedel till skolor, förskolor och äldreomsorgen. Den främsta anledningen var att färre elever åt i skolan på grund av distansundervisning – främst då gymnasie- och högstadieelever.

Ändå blev det totalt sett ingen besparing för kommunen.

Coronaviruset i Västerbotten

– Personalkostnader har ökat mest. Inköp av inventarier har ökat med några hundra tusen. I princip har alla andra poster minskat, säger kommunens måltidschef Ulla Dellkrans.

Personalkostnaderna ökade med över 6 miljoner kronor, enligt siffror från kommunen. Från omkring 136 (2019) till 142 miljoner kronor (2020).

”Färre rätter än normalt”

Livsmedelkostnaden minskade samma period från 67,1 till 64,7 miljoner.

– Vi serverar färre rätter och har mindre variationer än i normala fall. Vi har fått frångå den standard vi har. Det är färre alternativ att välja på hos vissa skolor, samtidigt som det finns skolor som har klarat av att ha nästan samma utbud som tidigare, säger Ulla Dellkrans.

Vad har varit svårast under pandemin?

– Vid distansundervisning har vi fått hitta lösningar och erbjuda matlådor väldigt fort. Det har varit svårt att parera för alla och få det att fungera. Det är samma sak med matlådor till högstadiet och det har varit kort tid att ställa om när det kom besked om att de skulle stängas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet