Skolan har inga anteckningar om orosanmälningar rörande den brottsmisstänkte pojken tidigare. Foto: SVT

Pojkens skola hade ingen dokumentation om tidigare brottsutredning

Uppdaterad
Publicerad

Skolan, där den mordförsöks- och våldtäktsmisstänkta pojken går, har i dag gått igenom den dokumentation som finns om pojken och det finns inga anteckningar om orosanmälningar om ”avvikande beteende”, enligt Skellefteå kommuns grundskolechef Henrik Bolin.

– Vi har i nuläget inte hittat några anmälningar eller larm som har skickats iväg, säger Bolin till SVT.

För ungefär ett år sedan förekom pojken i en polisutredning om försök till misshandel, enligt åklagare Andreas Nyberg.

– Utredningen leddes av polis och socialtjänsten informerades efter att utredningen var avslutad, säger han till SVT.

Våldsdådet på Morö Backe

Under onsdagen har kommunen gått igenom tillgänglig dokumentation om tonårspojken. Tidigare under onsdagseftermiddagen var det oklart om skolan eller skolpersonal känt till brottsutredningen.

– Jag är inte säker på att vi har fått information om det, att det rör den här eleven. Det har jag inte heller sett i det här materialet, säger Henrik Bolin.

Så det kan vara så att skolan inte har fått veta?

– Vi har inte hittat det i dokumentation. Det är bra att ha tillgänglig information när man ska agera, svarar Henrik Bolin.

Funnits behov för stöd och hjälp

Utifrån skolans officiella handlingar går det inte att se om personalen har pratat med varandra om pojkens beteende.

– Om det har lyfts internt är det ingenting vi har sett i nuläget utifrån den dokumentation som finns, säger Henrik Bolin.

– Vi har ju åtgärder med alla barn som har behov av stöd och hjälp. Och det där ser vi i dokumentationen kring den här eleven också.

– Jag hittar ingenting som jag upplever saknas i arbetet kring den här eleven.

Det har florerat uppgifter om att det ska ha larmats.

– Jag hittar det inte i dokumentation och inte ens när jag pratar med rektorerna som har varit i kontakt med eleven så har vi hittat någonting sådant. Dyker det i sådant fall upp skulle det vara intressant att få se vad som har larmats, till vem, vilket sammanhang, på vilket sätt? Där har jag inga svar i dag, säger Henrik Bolin.

Kan det ha varit så att det har funnits missuppfattningar?

– Ja, det kan det ju vara. Eller som du är inne på att det är någon som har pratat med någon om det här. Och det har liksom inte gått de formella vägarna i sådant fall. Men då spekulerar jag bara.

Har ni inte hunnit prata med lärare?

– Det är lite svårt just nu att få grepp om lärare men det ska ju gå via rektorerna. Så det får vi utreda närmare framöver.

Socialtjänsten utreder

På socialtjänsten kan enhetschefen Anette Stenmark inte kommentera om pojken tidigare utretts. De ska nu undersöka om det funnits information som borde ha lett till att ett ärende inleddes.

– Det tittar vi alltid på och funderar på vilka bedömningar vi gjort tidigare och vad blev rätt och vad blev fel, säger Anette Stenmark till SVT.

– Vi har en rapporteringskyldighet i enlighet med Lex Sarah om något har gått fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet