En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en arbetare i skyddsutrustning som står bakom ett stängsel på en byggeplats med stora byggnader i bakgrunden och en gul slang som ligger på marken. Den högra sektionen visar en person med blont hår som bär en ljus skjorta och ser mot kameran, omgiven av en inredning som antyder att de befinner sig inomhus. Ebba Busch.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sverige och Europa måste bestämma sig, vill vi att det ska vara kinesiska batterier i alla bilar framöver?” – i videon berättar Ebba Busch om hur hon ser på framtiden för Northvolt. Foto: Berno Jonsson, SVT

Näringsminister Ebba Busch om Northvolts kris – för samtal med tyska regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) för samtal med tyska regeringen kring Northvolts ekonomiska kris. Ministern menar att man arbetar för att säkra batterinäringen i Skellefteå.

– Jag var på plats i Berlin och hade samtal direkt med ansvariga i tyska regeringen förra veckan, säger Ebba Busch.

Framtiden för det krisande Northvolt är fortfarande oviss. Ett intensivt arbete pågår för att få in mer kapital till bolaget. Den största ägaren, Volkswagen, har nära kontakt med Northvolt men har inte meddelat om de kommer att skjuta till mer kapital.

Nu ser företaget ut att få politiskt stöd från Tyskland. I ett uttalande uppger den tyska regeringen att de har tagit en aktiv roll i de pågående diskussionerna och förhandlingarna för att hitta en lösning.

Ekonomisk kris för Northvolt

”Departementet står i dialog med alla inblandade parter för att hitta en lösning som gör att detta projekt kan lyckas”, skriver Susanne Ungrad, presstalesperson på det federala tyska departementet för ekonomi och klimatåtgärder, i ett mejl till SVT.

Ungrad skriver vidare att Northvolt enligt departementet har ”fulla orderböcker, hög värdering och relevanta investerare” . Från tyskt håll ser man inte de nuvarande problemen som ett resultat av låg efterfrågan, utan som svårigheter kring uppskalningen av produktionen – där man nu bistår i att hitta en lösning.

”Samsyn mellan Sverige och Tyskland”

Förutom fabriken i Skellefteå bygger Northvolt en liknande anläggning i tyska Heide, som har fått statsstöd för motsvarande 10 miljarder kronor.

”Vårt stöd för verksamheten i Heide står fast”, skriver Susanne Ungrad.

SVT har även frågat huruvida den tyska regeringen är beredd att gå in med ytterligare stöd, men har inte fått svar.

– Jag var på plats i Berlin, och hade samtal direkt med ansvariga i tyska regeringen förra veckan. Vi har en extremt tajt samsyn mellan Sverige och Tyskland på det långsiktiga stödet för europeisk batteritillverkning och Northvolt, säger Ebba Busch.

Inte aktuellt med kortsiktigt stöd

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) menar dock att det inte är aktuellt att gå in med ytterligare stöd i nuläget till Northvolt.

Vad är din inställning till att rädda Northvolt från en eventuell konkurs?

– Man för aktiv dialog med sina huvudägare och kunder. Vi önskar att Northvoltprojektet lyckas och stöttar på det sättet vi kan. Bland annat med en historisk stor infrastrukturbudget där vi kommer att prioritera sådant som är avgörande för den gröna omställningen och batteritillverkning i Sverige framåt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet