I veckan trodde han på konkurs inom ett halvår. Nu är Christian Sandström, biträdande professor vid Internationella handelshögskolan i Jönköping, ännu mer pessimistisk. Northvolts drag att stoppa alla utlägg och resor bidrar till Sandströms analys att en rekonstruktion kan stå för dörren.
– Det vore miljömässigt, mänskligt och ekonomiskt en katastrof.
– Jag hoppas att jag har fel. På kort sikt kan bolaget leva via en akut injektion av kapital men jag har inget svar på var kapitalet ska komma ifrån.
Han ser fjolårets växande förluster som brytpunkten – att det var då det började gå snett för Northvolt. Han förvånades när årsredovisningen för 2023 kom och visade storförlust på 12,5 miljarder kronor, jämfört med 3 miljarder året innan.
– Bolaget är illa skött och ledningen behöver bytas ut, det är bara att titta på siffrorna. Dessutom finns problemen med arbetsmiljön och en ledning som verkar gömma sig och inte svara på frågor. Peter Carlsson kanske inte är lämpad för uppdraget som vd.
”Konkurs kan bedömas vara bättre”
Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, tror att förlusterna har fortsatt i samma takt i år som 2023 och ser tydliga tecken på en allvarlig likviditetskris. Han menar att det inte är säkert att en rekonstruktion är möjlig för Northvolt.
– Rekonstruktion ska ju bara användas för ett bolag som har en möjlighet att vända utvecklingen och det är inte säkert att det anses vara möjligt här. Då kan det bedömas att en konkurs är bättre så att det snabbt kan komma in en ny ägare med bättre kompetens att bygga batterier.
Även om Northvolt vänder utvecklingen menar Christian Sandström att den stenhårda konkurrensen på batterimarknaden globalt gör framtiden osäker för Northvolt.
– Inte ens om produktionen vid fabrikerna skulle komma i gång för fullt garanterar det att bolaget blir livskraftigt.
Behövs pengar till lönerna
Näringslivsjournalisten Gabriel Mellqvist menar att det är bråttom för Northvolt att förhandla sig till mer pengar och att det kan behövas för att klara månadens löneutbetalningar.
– Annars måste man kanske in i en rekonstruktionsprocess i försök att skriva av skulder och möblera om i ägarbilden. Går inte det så hotar konkurs.
SVT Nyheter har efterfrågat en intervju med vd Peter Carlsson. Northvolt har bett att få återkomma om det längre fram.
Rekonstruktion
Det är tingsrätten som avgör om eventuell rekonstruktion när ett företag får problem att på kort sikt betala sina skulder, men på längre sikt ändå har en livskraftig verksamhet.
Det kan vara ett alternativ till konkurs för bolag som hamnat i ekonomiska problem men bedöms kunna överleva på lång sikt.
Under den tid som rekonstruktionen pågår får bolaget chansen att ombilda och bygga upp verksamheten på nytt.
Källa: Sveriges Domstolar