Nya nationella riktlinjer ska tas fram för hur de som drabbas av delade magmuskler efter graviditet ska få hjälp inom offentlig sjukvård. Foto: Alekzandra Granath/SVT

Nationella riktlinjer tas fram för rektusdiastas

Uppdaterad
Publicerad

40 procent av alla kvinnor som gått igenom en graviditet har ett år efter förlossningen problem med delade magmuskler som inte går tillbaka, så kallad rektusdiastas. Nu ska nya nationella riktlinjer tas fram för hur de som drabbas av detta ska få hjälp inom offentlig sjukvård.

Västerbotten är en av få regioner som opererar rektusdiastas, men det är enstaka fall per år. Enligt Karin Strigård, universitetsöverläkare vid Norrlands universitetssjukhus, ser stora delar av vården i landet rektusdiastas som ett skönhetsprobelm.

Hon ingår i en forskargrupp som tagit reda på hur mycket en operation egentligen hjälper för att sedan ta fram nya nationella riktlinjer.

– Det har framkommit mer och mer genom studierna att det finns mycket besvär som inte har enbart med utseende att göra. Vi måste titta på om det är rätt och riktigt att hela gruppen ska betala själva hos plastikkirurgen för att bli behandlade, vilket tidigare har varit fallet.

Hör Karin Strigård om vad studien visade och varför man tar fram riktlinjer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.