Det råder delade meningar huruvida kvinnor ska opereras för diastas eller inte. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

”Diastasoperationer är inte tillräckligt beprövad som metod”

Uppdaterad
Publicerad

Vissa landsting och regioner erbjuder kvinnor som lider av diastas operationer, medan andra inte gör det. Inom region Västmanland genomförs inga operationer alls.

Enligt Haile Mahteme, verksamhetschef för kirurgen på Västmanlands sjukhus i Västerås, beror det på att diastasoperationer inte är tillräckligt beprövad som metod. 

– Operation av delade magmuskler efter graviditet, rektusdiastas, är i dag ingen etablerade behandlingsmetod. Det finns således inte tillräcklig vetenskaplig evidens, beprövad erfarenheter och uppföljning, vare sig i Sverige eller internationellt, att operationen hjälper drabbade kvinnor, skriver Haile Mahteme till SVT.

– Jag vill inte att invånarna i Västmanland ska utsättas för okontrollerad experimentell behandling inom sjukvården med onödiga risker.

Sjukvårdspersonal inte eniga

Men diastasexperten Ulf Gunnarsson, professor och överläkare i kirurgi i Umeå, håller inte med.

– Historiskt stämmer det – det har funnits för lite kunskap för att kunna motivera ett brett användande i sjukvården baserat på ”vetenskap och beprövad erfarenhet”. Nu måste man dock anse att det finns tillräcklig dokumentation för att kunna säga att om man opererar rätt patienter medför operationen en betydande nytta för patienten.

Region Västmanland kan emellertid tänka sig att remittera patienter till Umeå.

Det här är diastas

• Diastas innebär att de raka magmusklerna, som separeras under en graviditet, inte har gått ihop igen ett år efter att barnet är fött. Är mellanrummet tre centimeter eller bredare räknas det som diastas.

• Diastasen påverkas av om du är överviktig, vältränad, har fött många barn, hade en stor mage under graviditeten, gener, om du födde fler än ett barn.

• Diastasen kan leda till ryggsmärtor, tarmproblem, inkontinens, risk för framfall mm.

• Diastas leder till att “putmage”, kvinnor med diastas ser ofta ut att vara gravida trots att de inte är det.

• Diastas kan botas med hjälp av träning av den inre bålmuskelaturen och knipövningar. Eller operationer då de separerade musklerna sys ihop igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.